Joka kolmas luottaa on oman maakunnan (34 %) ja Euroopan unionin (33 %) päättäjiin. Vastaavasti epäluottamusta maakunnan päättäjiin (51 %) kokee puolet ja EU:n päättäjiin (58 %) kolme viidestä.
Luottamus päättäjiin on kaikilla tasoilla lisääntynyt
Luottamus kaikkiin päättäjiin on kasvanut neljässä vuodessa. Nousun kärjessä ovat valtakunnan päättäjät, joihin luottamus on kasvanut jopa 20 prosenttiyksikköä (26 % -> 46 %). Kakkosena listanousijana ovat EU:n päättäjät 15 prosenttiyksikön nousulla (18 % -> 33 %). Oman kotikunnan (33 % -> 45 %) ja maakunnan (26 % -> 34 %) päättäjiin luottamus on myös kasvanut.
18–30-vuotiaiden luottamus on keskimäärää voimakkaampaa kaikkiin päättäjiin. Keskimäärää enemmän epäluottamusta päättäjiin ilmenee 41–60-vuotiaiden keskuudessa.
Perussuomalaisten tukijat tuntevat epäluottamusta kaikkiin päättäjiin
Keskustan ja RKP:n kannattajat antavat eniten suitsutusta kotikunnan päätöksentekijöille. Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajat ovat kriittisimpiä. Keskustan kannattajilla riittää uskoa myös maakuntatason päättäjiä kohtaan.
Vihreiden, RKP:n, SDP:n ja vasemmistoliiton tukijat ovat luottavaisimpia valtakunnan tason päättäjiin. Kokoomuksen äänestäjistä puolet luottaa ja toinen puoli ei. Perussuomalaisten kannattajista valtaosa ei luota valtakunnan päättäjiin.
Perussuomalaisten kannattajilla on erittäin vahva epäluottamus EU:n päättäjiin (84 % ei luota). Enemmistö myös kristillisdemokraattien, keskustan, vasemmistoliiton ja kokoomuksen kannattajista kokee EU:n päätöksentekijät enemmän tai vähemmän epäluotettaviksi. SDP:n kannattajista puolet luottaa ja toinen puoli suhtautuu varauksellisesti. Ainoastaan yli puolet vihreiden (53 %) ja RKP:n (53 %) tukijoista luottaa EU:n päättäjiin.
Lue koko tutkimusosio.
Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa marraskuussa 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 4 516. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan yksi ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087.
2016 vuonna toteutetun kyselyn tulokset:
Kommentit