uutiset / 08.01.2021

Vajaa puolet suomalaisista luottaa kuntien ja valtakunnan, joka kolmas maakunnan ja Euroopan unionin päättäjiin

Vajaa puolet kansalaisista luottaa erittäin tai melko paljon oman kotikunnan (46 %) ja valtakunnan (45 %) päättäjiin. Hieman suurempi osa, eli noin puolet puolestaan ei tunne luottamusta kotikunnan (48 %) eikä valtakunnan (49 %) päättäjiin, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaiskyselystä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Joka kolmas luottaa on oman maakunnan (34 %) ja Euroopan unionin (33 %) päättäjiin. Vastaavasti epäluottamusta maakunnan päättäjiin (51 %) kokee puolet ja EU:n päättäjiin (58 %) kolme viidestä.

Luottamus päättäjiin on kaikilla tasoilla lisääntynyt

Luottamus kaikkiin päättäjiin on kasvanut neljässä vuodessa. Nousun kärjessä ovat valtakunnan päättäjät, joihin luottamus on kasvanut jopa 20 prosenttiyksikköä (26 % -> 46 %). Kakkosena listanousijana ovat EU:n päättäjät 15 prosenttiyksikön nousulla (18 % -> 33 %). Oman kotikunnan (33 % -> 45 %) ja maakunnan (26 % -> 34 %) päättäjiin luottamus on myös kasvanut.

18–30-vuotiaiden luottamus on keskimäärää voimakkaampaa kaikkiin päättäjiin. Keskimäärää enemmän epäluottamusta päättäjiin ilmenee 41–60-vuotiaiden keskuudessa.

Perussuomalaisten tukijat tuntevat epäluottamusta kaikkiin päättäjiin

Keskustan ja RKP:n kannattajat antavat eniten suitsutusta kotikunnan päätöksentekijöille. Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajat ovat kriittisimpiä. Keskustan kannattajilla riittää uskoa myös maakuntatason päättäjiä kohtaan.

Vihreiden, RKP:n, SDP:n ja vasemmistoliiton tukijat ovat luottavaisimpia valtakunnan tason päättäjiin. Kokoomuksen äänestäjistä puolet luottaa ja toinen puoli ei. Perussuomalaisten kannattajista valtaosa ei luota valtakunnan päättäjiin.

Perussuomalaisten kannattajilla on erittäin vahva epäluottamus EU:n päättäjiin (84 % ei luota). Enemmistö myös kristillisdemokraattien, keskustan, vasemmistoliiton ja kokoomuksen kannattajista kokee EU:n päätöksentekijät enemmän tai vähemmän epäluotettaviksi. SDP:n kannattajista puolet luottaa ja toinen puoli suhtautuu varauksellisesti. Ainoastaan yli puolet vihreiden (53 %) ja RKP:n (53 %) tukijoista luottaa EU:n päättäjiin.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.  Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa marraskuussa 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 4 516. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan yksi ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087.

 

2016 vuonna toteutetun kyselyn tulokset:

Kansalaiset eivät luota päättäjiin

#gallup #kansalaiset #kansalaisgallup #kysely #kyselytutkimus #luottamus #päättäjät

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.