uutiset / 19.03.2015

Kannattajat: Kokoomus on oikeistopuolue ja vihreät vasemmistoa

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kokoomus on oikeistopuolue. Keskusta ja perussuomalaiset ovat keskusta−oikeistolaisia puolueita. Vasemmistoliitto, SDP ja vihreät ovat vasemmistopuolueita. Tätä mieltä ovat puolueiden kannattajat KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreessa tutkimuksessa.

Suomalaisista noin neljännes (24 %) sijoittaa itsensä enemmän tai vähemmän vasemmistoon ja noin kolmannes (32 %) oikeistoon. Neljännes (26 %) arvioi sijoittuvansa ulottuvuudelle vasemmiston ja oikeiston väliin, keskelle.

Arvoliberaalisuus−arvokonservatiivisuus-ulottuvuudella vajaa kolmannes (30 %) sijoittaa itsensä arvoliberalismin puolelle ja neljännes (25 %) arvioi olevansa enemmänkin arvokonservatiivi. Kolmannes (32 %) väestöstä sijoittuu keskelle, ei ole arvoliberaali eikä -konservatiivi.

Vihreiden (68 %) ja vasemmistoliiton (55 %) kannattajat ovat selkeimmin arvoliberaaleja. Perussuomalaisten (36 %) ja kokoomuksen (36 %) kannattajista enemmän sijoittuu arvokonservatiiveihin kuin keskelle tai arvoliberaaleihin. Keskustan (43 %) ja hiuksen hienosti myös SDP:n (37 %) kannattajista suurempi osa sijoittuu keskelle kuin muiden puolueiden kannattajista.

Puolueiden kannattajien sijoittuminen vasemmisto−oikeisto-ulottuvuudelle prosenttilukujen valossa:

Tutkimuksessa vastaajia pyydettiin sijoittamaan itsensä viisiportaisille vasemmisto-oikeisto-akselille, ja arvoliberaali-arvokonservatiivi-akselille.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 14.-20.2 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.022. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.