uutiset / 30.01.2015

Kansalaiset: Valinnanvapaus on hyvästä – päävastuu palveluista julkisella sektorilla

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Niukka enemmistö (52 %) suomalaisista kannattaa sitä, että tulevaisuudessa yksityisille sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajille taattaisiin samanlainen kilpailuasetelma kuin julkisille palvelutuottajille. Kolmannes (33 %) väestöstä torjuu ajatuksen yksityisten palvelutuottajien aseman parantamisesta osana sote-ratkaisua. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön TNS Gallup Oy:llä teetättämässä tutkimuksessa. Lue koko tutkimus täältä.

Ehdotus yksityisten palvelutuottajien aseman turvaamisesta viehättää etenkin kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan kannattajia. Puolet sdp:n ja vihreiden kannattajista torjuu ehdotuksen.

Väittämä ’tulevaisuudessa asiakkaan tulisi voida valita yhteiskunnan maksamia tai osaksi maksamia terveys- ja hyvinvointipalveluita vapaammin’ saa selvän enemmistön kannatuksen (76 %). Mielipide on voimistunut vuodesta 2013, jolloin asiaa kysyttiin edellisen kerran.

Vaikka enemmistön mielestä terveys- ja hyvinvointipalveluja tulisi voida valita vapaammin, niin neljä viidestä (79 %) ilmoittaa, että päävastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta tulee pysyä vastaisuudessa kunnilla ja kuntayhtymillä.

Ajatus kuntapalvelujen ulkoistamisesta yksityisten yritysten ja kolmannen sektorin hoidettavaksi nykyistä enemmän synnyttää vastarintaa (56 %). Tuloksista voisi tehdä sen johtopäätöksen, että palvelujen ulkoistaminen käy päinsä, jos kuntalainen saa itse päättää asiasta.

Aiempaa useammalle on samantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maassamme, kunhan hoitoon pääsee (v. 2013 39 %  v. 2014 54 %).

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla joulukuussa 2014. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.