uutiset / 07.05.2016

Maakuntavaalit – asiat kärjessä, puolueen kuvalla ja johdon esiintymisellä ei merkitystä

Yli kolmannes (37 %) kansalaisista ilmoittaa, että maakuntavaaleissa keskeisintä on se, minkälaisia asioita puolue ajaa omassa maakunnassa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Kolmannekselle (33 %) tärkeintä on se, mitä asioita puolue edustaa yleensä koko maassa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Puolueen julkikuvalla yleensä (3 %) ja puolueiden johtohenkilöiden esiintymisellä julkisuudessa (2 %) ei käytännössä katsota olevan merkitystä äänestäjille maakuntavaaleissa. Noin kuudesosa vastaajista (15 %) kiinnittää huomiota siihen, minkälaisia ehdokkaita puolueella on maakunnassa.

Tuloksista voi tehdä myös sellaisen johtopäätöksen, että selvä enemmistö pohtii valintoja tehdessään ensisijaisesti sitä, mitä asioita puolueet heidän mielestään ajavat joko valtakunnallisesti tai maakunnallisesti. Noin viidennes kiinnittää ensi sijassa huomion ehdokkaisiin tai siihen, mikä on puolueiden ja johtajien imago.

Eri puolueiden kannattajien välillä on jonkin verran eroja siinä, mihin kiinnitetään ensisijaisesti huomiota. Keskustan kannattajat suuntaavat katseensa keskimäärää useammin ehdokkaisiin maakunnassa. Kokoomuksen ja vasemmistoliiton kannattajat puolestaan tekevät valintoja koko valtakunnan tason asioiden perusteella. SDP:n kannattajat tuijottavat muita useammin sitä, mitä asioita puolue edustaa maakunnan tasolla. Perussuomalaisten kannattajat ovat näkemyksissään kuin koko kansan keskiarvo.

Puoluesihteerit esittävät, että ensimmäiset maakuntavaalit pidetään presidentin vaalien ensimmäisellä kierroksella tammikuussa 2018.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy.Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 18.-24.3 2016. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.008. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087
Nimetön
#gallup #kansalaiset #maakunta #maakuntavaalit #puolueet #vaalit

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.