uutiset / 05.03.2019

Äänestäjille vaaleissa puolue tärkeämpi kuin ehdokas

Puolue on eduskuntavaaleissa tärkeämpi kuin ehdokas, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö suomalaisista (61 %) ilmoittaa valitsevansa ensin puolueen ja sen listoilta parhaan ehdokkaan. Reilu neljännes (26 %) kuitenkin uskoo valitsevansa parhaan ehdokkaan välittämättä puoluekannasta. Vuonna 2015 eduskuntavaalien alla toteutetussa tutkimuksessa tulokset olivat täsmälleen samat kuin nyt toteutetussa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Haussa uskottava, tärkeitä asioita ajava ehdokas -mainonnalla ja some-aktiivisuudella ei merkitystä

Merkittävimmät tekijät ehdokasvalinnassa ovat ehdokkaan uskottavuus ja luotettavuus (68 % valitsee viiden tärkeimmän joukkoon), kyky ajaa ja puolustaa yhteiskunnan kehityksen kannalta tärkeitä asioita (68 %) sekä selkeä käsitys ehdokkaasta henkilönä ja ihmisenä (42 %).

Joka viidennelle on tärkeää, että ehdokas on kotikunnasta tai lähialueelta (22 %), on vankka poliittinen kokemus (21 %), vaalikoneen tarjoama tulos (20 %) ja ehdokkaan mahdollisuus tulla valituksi (19 %). Ehdokasvalinnan häntäpäässä ovat vaalimainonta (1 %), ystävien ja tuttavien suositukset (2 %) ja ehdokkaan aktiivisuus sosiaalisessa mediassa (2 %).

Puolueen edustama arvomaailma tärkein valinnan peruste

Enemmistölle puolueen arvomaailma kuuluu tärkeimpien valintatekijöiden joukkoon (59 % valitsee viiden tärkeimmän joukkoon). Noin kaksi viidestä painottaa ratkaisuissaan puolueen hyviä linjauksia asiakysymyksissä (43 %) ja sitä, että puolueella on päteviä ihmisiä tekemään valtakunnallisia päätöksiä (38 %).

Kolmasosalle (34 %) oman ammatti-, tai sosiaaliryhmän etujen ajaminen on merkittävää ja lähes joka neljännelle (23 %) halu vaikuttaa tulevan hallituksen kokoonpanoon. Sen sijaan vähämerkityksisimpiä ovat paikalliset kiistakysymykset (6 %), pärjääminen vaalitenteissä (7 %) ja halu näpäyttää päättäjiä (10 %).

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-6.2.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 112. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

 

#eduskunta #ehdokkuus #gallup #kansalaiset #puolueet #vaalit

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.