Tulos heijastaa osaksi puolueiden vaalikannatusta, mutta puolueiden saamien mainintojen määrät ovat kuitenkin kauttaaltaan suurempia kuin niiden tavanomainen vaalikannatus.
Maakunnan kärki: Kokoomus, Keskusta, SDP – Kunnan kärki: Kokoomus, SDP, Keskusta
Omassa maakunnassa puolueiden suosio on suhteellisen tasaista. Kokoomus (31 %) asettuu kärkeen niukasti ennen keskustaa (29 %) ja SDP:tä (26 %). Reilu neljännes (27 %) ei kykene arvioimaan puolueita omassa maakunnassa.
Kokoomus (33 %) asettuu ykkössijalle myös kyvykkyydessä kunta-asioissa omassa kotikunnassa. SDP (29 %) on toiseksi osaavin ja keskusta on kolmas (23 %). Varsin moni ei osaa arvioida puolueita omassa kotikunnassa (26 %).
Puolueille voidaan laskea keskiarvo kolmen hallinnon tason arvioista. Kokonaiskyvykkyydessä kokoomus on paras (34 %). Perässä tulevat lähes rintarinnan SDP (29 %) ja keskusta (28 %).
Oman puolueen nimeäminen kyvykkäimmäksi on ominaista kaikkien puolueiden kannattajille. Korkeimmat arvot tällaisessa ”itsensä äänestämisessä” saa keskusta. Astetta varovaisempia ovat SDP:n, perussuomalaisten ja vihreiden kannattajat.
Toisiaan symppaavat parit: Kokoomus ja keskusta sekä vihreät ja vasemmisto
Keskustan kannattajien toissijainen vaihtoehto on kaikilla hallinnon tasoilla kokoomus. Vastavuoroisesti kokoomuksen kannattajien mielestä toiseksi kyvykkäin on keskusta.
SDP:n tukijat pitävät valtakunnan tasolla toiseksi kyvykkäimpänä vasemmistoliittoa, mutta omassa maakunnassa ja asuinkunnassa kokoomusta. Vihreiden kannattajien mielestä toiseksi osaavin kaikilla hallinnon tasoilla on SDP. Vasemmistoliiton tukijoiden mukaan toiseksi kyvykkäin valtakunnan ja maakunnan tasolla on vihreät mutta omassa asuinkunnassa SDP.
Perussuomalaisten katseet harhailevat moneen suuntaan. Selkeää toissijaista sympatian kohdetta ei löydy millään tasolla. Keskimäärää useampi perussuomalainen ilmoittaa, että yksikään puolue ei ole kyvykäs, millään päätöksenteon tasolla.
Asuinalueen ja kuntakoon yhteys tulee esille arvioissa selvimmin siinä, että usko keskustan tarjoamaan vaihtoehtoon kasvaa huimasti pääkaupunkiseudulta ja yleensäkin Uudeltamaalta pohjoisemmaksi ja maaseudulle siirryttäessä. Vihreät nähdään suhteellisen vahvaksi pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Kokoomusta ja SDP:tä koskevat luvut ovat lähes asuinalueesta ja kuntatyypistä riippumattomia.
Tutkimusosio luettavissa tästä.
Tutkimuksen toteutus
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 23.-28.3.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 028. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen 040 057 0087.
Kommentit