uutiset / 23.01.2017

Kansalaiset: Kokoomus, SDP ja Keskusta yhtä kyvykkäitä kuntapuolueita

Kokoomus (42 % pitää osaavana ja kyvykkäänä), SDP (41 %) ja keskusta (40 %) ovat kansalaisten mielestä osaavimmat ja kyvykkäimmät puolueet kunta-asioissa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa. Perussuomalaiset pärjäävät kyselyssä heikosti. Vain vajaa viidesosa (19 %) väestöstä pitää perussuomalaisia kyvykkäänä kunta-asioissa. Vihreät (27 %), vasemmistoliitto (22 %) ja RKP (21 %) kiilaavat kyvykkyydessä perussuomalaisten ohitse. Perää pitävät kristillisdemokraatit (14 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Edellisen kerran puolueiden osaamista ja kykyä kunta-asioissa mitattiin vuonna 2013. Kaikkien puolueiden kunnallispoliittinen osaaminen on tulosten mukaan parantunut aiemmasta. Eniten kasvojaan asiassa ovat kohentaneet vihreät (+13 %-yksikköä), SDP (+12 %-yksikköä) ja kokoomus (+11 %-yksikköä).

Miehillä ykköspuolueet ovat Kokoomus (47 %) ja Keskusta (45 %). Naisten ykkönen on SDP (41 %). AKAVA:n ja STTK:n jäsenten piirissä Keskusta, Kokoomus ja SDP ovat käytännössä tasoissa kyvykkyysarviossa. SAK:ssa kärjessä on SDP ja seuraavilla sijoilla ovat Vasemmistoliitto ja Keskusta.

Nuorten, alle 30-vuotiaiden, keskuudessa näkemykset ovat samansuuntaisia kuin koko väestön parissa. Eniten ”kuntaääniä” nuorilta saavat Kokoomus (35 %), SDP (35 %) ja Keskusta (34 %). Vihreät pitävät nuorten keskuudessa neljättä sijaa (26 %). Perussuomalaisia nuoret eivät erityisesti noteeraa (12 %).

Ikääntyneiden, yli 60-vuotiaiden parissa kärkeen asettuvat keskusta (52 %) ja kokoomus (52 %). SDP on tässä ikäluokassa kolmanneksi paras kuntapuolue (46 %).

Asuinalue on yhteydessä näkemyksiin kyvykkäistä kuntapuolueista. Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla vihreät kisaavat tasavahvasti osaavimman kuntapuolueen asemasta kokoomuksen ja SDP:n kanssa. Kun liikutaan Uudeltamaalta ylöspäin, vaihtuu vihreiden tilalle keskusta. Itä- ja Pohjois-Suomessa keskusta on lähes suvereenissa asemassa.

Tutkimuksen toteutus

Maamme puolueiden julkista kuvaa kartoitettiin tutkimuksessa kysymyksenasettelulla, jossa vastaajien tuli nimetä kaikki ne puolueet, jotka ovat osaavia ja kyvykkäitä kunnallisissa asioissa.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy (TNS Gallup Oy). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 26.-30.11 2016. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.046. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Gallup 221217 

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

Kokoomus, SDP ja keskusta yhtä kyvykkäitä kuntapuolueita -tutkimus luettavissa täältä.

#aluepolitiikka #gallup #kuntapuolue #politiikka #puolueet

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.