uutiset / 09.10.2015

Kuntapäättäjät ja kansa: Uusien itsehallintoalueiden rahat valtiolta ja…

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

| Kirjoittanut:

KAKS Kuva: Sanni Harju

Kaksi kolmesta valtuutetusta (69 %) ja reilu puolet (56 %) kuntajohtajista rahoittaisi uusien itsehallintoalueiden vastuulle tulevat tehtävät valtion kukkarosta. Itsehallintoalueen omaa verotusta kannattaa vajaa kolmannes (31 %) valtuutetuista ja vajaa puolet (44 %) kuntajohtajista. Joka kymmenes valtuutettu (11 %) ja joka viides (22 %) kuntajohtaja hyväksyisi itsehallintoalueen veron sellaisenaan, sekä joka viides (20 %) valtuutettu ja kuntajohtaja (22 %) verokaton kanssa.

Voimakkaimmin itsehallintoalueen omaa verotusoikeutta puoltavat vihreiden valtuutetut, joista kaksi kolmesta (66 %) on sen kannalla. Vasemmistoliiton valtuutetuista puolet (50 %) niin ikään tukee omaa veroa itsehallintoalueille. Vahvimmin valtion rahoituksen kannalla ovat SDP:n valtuutetut (77 %).

Samaa asiaa kysyttiin myös kansalaisilta Gallup Kanavalla 19.-24.9 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.055. Enemmistö (52 %) suomalaisista rahoittaisi uusien sote-itsehallintoalueiden toiminnan valtion verotuksen kautta. Vain vajaa neljännes (22 %) antaisi itsehallintoalueille verotusoikeuden, kuitenkin siten, että siinä olisi verokatto.

Selvä enemmistö keskustan (66 %), kokoomuksen (58 %) ja SDP:n (70 %) kannattajista haluaisi järjestää rahoituksen valtion verotuksen kautta. Vihreiden kannattajien keskuudessa on eniten (35 %) niitä, jotka luovuttaisivat itsehallintoalueille verotusoikeuden. Vasemmistoliiton tukijat eivät osaa sanoa, kumpi olisi parempi tapa järjestää uusien itsehallintoalueiden rahoitus.

Valtioneuvosto on kaavaillut, että uusien itsehallintoalueiden rahoitus tulee joko suoraan valtiolta tai itsehallintoalueille tulee oma verotusoikeus. Molemmissa tapauksissa kunnallisvero poistuisi itsehallintoalueille siirtyvien tehtävien osalta. Valtuutetuilta, kuntajohtajilta sekä kansalta kysyttiin, mikä paras tapa rahoittaa uusien itsehallintoalueiden järjestämisvastuulla olevat tehtävät.

OMAISUUS KUNNILTA

Yli puolet valtuutetuista (55 %) ja lähes kaksi kolmesta (63 %) kuntajohtajista siirtäisi kuntien tälle hetkellä omistamat sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistöt ja muun omaisuuden uusille itsehallintoalueille. Puolueittan tarkastellen vain RKP:n (56 %) ja perussuomalaisten (51 %) valtuutettujen pieni enemmistö pitäisi omaisuuden kunnilla.

Kunnilla ja kuntayhtymillä on miljardiomaisuus kiinni sairaaloissa ja terveyskeskuksissa sekä muissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä. Valtuutetuilta ja kuntajohtajilta kysyttiin heidän mielestään parasta vaihtoehtoa omaisuusjärjestelyksi sote-uudistuksen yhteydessä. Vaihtoehtoina olivat omaisuuden siirtäminen itsehallintoalueille tai sen jääminen kunnille.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö teki tutkimuksen 10.-24.9.2015 välisenä aikana Manner-Suomen alueen kaupunkien ja kuntien valtuutetuille, kaupunkien ja kuntien johtajille, maakuntajohtajille ja sairaanhoitopiirien johtajille suunnatulla Survey Pal –kyselyllä. Kyselyyn vastasi 2022 valtuutettua. Sähköpostikysely lähetettiin 7864 valtuutetulle (vastausprosentti 26). Kaikista 9673 valtuutetusta vastausprosentti on 21. Kyselyyn vastasi 142

kuntajohtajaa (vastausprosentti 47), 14 maakuntajohtajaa (vastausprosentti 78) ja 12 sairaanhoitopiirin johtajaa (vastausprosentti 60). Tässä raportissa keskitytään valtuutettujen ja kuntajohtajien vastauksiin.

Kansalaisten kannan uusien itsehallintoalueiden rahoittamiseen kysyttiin TNS Gallupin Kanavalla 19.-24.9 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.055. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset #maakunta

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.