uutiset / 16.03.2019

SDP suosituin puolue maan hallitukseen

SDP olisi selvästi suosituin puolue maan hallitukseen. Lähes puolet (45 %) suomalaisista haikailee sitä maan hallitukseen. Seuraavaksi suosituimpia hallitukseen ovat vihreät (35 %), kokoomus (33 %) ja keskusta (32 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Noin neljännes toivoo vasemmistoliittoa (25 %) ja RKP:tä (23 %) maan hallitukseen. Perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja tukee vajaa viidennes väestöstä. Sinisten suosio jää kymmenesosan tasolle.

SDP:n ykkössijan vahvistumiseen on riittänyt se, että suosio pysyy ennallaan. Myös vihreiden vetovoima on pysytellyt kutakuinkin ennallaan. Perussuomalaiset on ainoa puolue, jonka kannatus hallitukseen on lisääntynyt viime vuoden kesästä.

Keskustan vetovoima hallituspuolueena on johdonmukaisesti heikentynyt mittauksesta toiseen. Kokoomusta hallitukseen haluavien osuus on vähentynyt viime ja sitä edellisestä vuodesta.

Keskustan kannattajat hamuavat kolmen suuren hallitusta, oppositiopuolueiden tukijat punavihreää pohjaa

Keskustan tukijat toivoisivat kolmen suuren puolueen hallitusta, jossa siniset korvattaisiin SDP:llä. Kokoomuksen kannattajat kelpuuttaisivat hallitukseen keskustan lisäksi lähinnä RKP:n ja vihreät.

Keskustan kannattajista aiempaa pienempi osa kaipaisi kokoomusta maan hallitukseen. Kokoomuksen tukijoista taas aiempaa hieman useampi toivoo keskustaa maan hallitukseen. Kokoomuksen suosio hallituspuolueena on murentunut etenkin SDP:n kannattajien keskuudessa.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat kaipaisivat ensi sijassa näistä puolueista muodostettua punavihreää hallituspohjaa. Perussuomalaisten kannattajille eivät kumppaniksi kelpaa oikein hyvin mitkään puolueet.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-6.2.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 112. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme

prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#eduskunta #gallup #hallitus #kansalaiset #puolueet #vaalit

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.