uutiset / 11.07.2018

SDP suosituin puolue hallitukseen

SDP olisi suosituin puolue maan hallitukseen. Lähes puolet (45 %) suomalaisista on tätä mieltä, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Kokoomus (37 %), vihreät (37 %) ja keskusta (36 %) muodostavat tasaisen kolmikon SDP:n takana, mitattaessa suosiota maan hallitukseen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Muut puolueet jäävät selvästi neljän edellä mainitun taakse. Neljännes väestöstä toivoi RKP:tä (25 %) ja vasemmistoliittoa (24 %) maan hallitukseen. Vajaa viidesosa kelpuuttaisi kristillisdemokraatit (18 %) hallitukseen. Perussuomalaisten (13 %) ja sinisten (11 %) suosio jää reiluun kymmenesosaan.

Näkemykset ovat jonkin verran muuttuneet aiemmista vuosista. Viimeisen viiden vuoden aikana (2014-18) keskustaa hallitukseen toivovien määrä on vaihdellut 35-60 prosentin välillä, SDP:n 43-51 %, kokoomuksen 34-46 %, vihreiden 27-37%, perussuomalaisten 13-30 %, RKP:n 19-25 %, vasemmistoliiton 22-24 %, kristillisdemokraattien 12-18 %.

Vihreillä ja kristillisdemokraateilla on ollut nouseva suosio, kun taas perussuomalaisilla ja keskustalla aleneva. Muiden puolueiden suosio on ollut joko vakaa tai sahannut. SDP:n ykkössijan vahvistumiseen on riittänyt se, että suosio on pysynyt ennallaan, kun kilpailijoiden on vähentynyt.

Oppositiopuolueiden kannattajat hamuavat punavihreää hallitusta

Keskustan ja kokoomuksen tukijat toivoivat hallitusta, jossa siniset korvattaisiin SDP:llä, RKP:llä tai kristillisdemokraateilla. SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat kannattavat näistä puolueista muodostettavaa punavihreää hallitusta. Perussuomalaisten kannattajille ei kelpaa oikein hyvin mitkään puolueet lukuun ottamatta omaa puoluetta.

Keskustan ja kokoomuksen kannattajista aiempaa pienempi osa kaipaisi toista osapuolta maan hallitukseen. SDP:n suosio hallituspuolueena on lisääntynyt keskustan tukijoiden keskuudessa. Kokoomuksen kannattajat puolestaan vilkuilevat aiempaa vähemmän SDP:n suuntaan.

Koko tutkimusosio luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.-7.6 2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.004. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#hallitus #kannatus #puolueet

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.