Varsinais-suomi / 25.11.2013

Turun yliopistossa tutkittiin vuoden 2012 kuntavaalien mediajulkisuutta: Hallituksen erimielisyydet ja kuntajytkyn odotus leimasivat vaalikamppailua

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkimusryhmä, Niko Hatakka (vas), Sini Ruohonen, hankkeen vastuullinen johtaja Ville Pernaa sekä Erkka Railo. Kuva: KAKS

Mediajulkisuudessa kuntavaalit 2012 eivät olleet pelkät paikallisvaalit, selviää Eduskuntatutkimuksen keskuksen ja Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimushankkeesta.

-Kaikki tiedotusvälineet pitivät voimakkaasti esillä koko maata koskettavia aiheita, kuten hallituksen kuntarakenne- ja sote-uudistuksia, ja maanlaajuisesti tunnettuja poliitikkoja.

-Maakuntalehdissä painotettiin voimakkaammin paikallisia aiheita sekä kansalaisten ja paikallisten ehdokkaiden mielipiteitä, toteaa tutkija Niko Hatakka.

Puolueiden välisiä ristiriitoja ei valtakunnallisissa jutuissa peitelty.

– Eniten näkyvyyttä sai kokoomus, jonka rooli linkittyi hallituksen johtamiseen ja kuntauudistuksen käsittelyyn. SDP kuvattiin kokoomuksen haastajana, ja keskusta esitettiin vahvimpana oppositiopuolueena, analysoi puolueiden valtakunnallista julkisuutta tarkastellut tutkija Sini Ruohonen.

– Perussuomalaiset kuvattiin asiakysymyksissä linjattomiksi, mutta puolueesta kirjoitettiin eniten ehdokasasettelua ja kannatusmittauksia käsittelevissä jutuissa.

Maakuntalehtien paikallisia aiheita koskeville uutisille oli tyypillistä konsensuaalinen tyyli, jossa painotettiin puolueiden yhteistyötä ja yhteisymmärrystä.

– Toisin kuin valtakunnanpolitiikan teemoihin liittyvissä uutisissa, kuntapolitiikan aiheiden yhteydessä ei juurikaan kritisoitu kunnanvaltuutettuja tai korostettu puolueiden erimielisyyksiä, kertoo erikoistutkija Erkka Railo. Hän selittää eroa sillä, että kuntapolitiikassa pyritään erilaisten näkemysten yhteensovittamiseen, mikä heijastuu myös julkisuuteen. Lisäksi maakunnissa toimittajien ja poliitikkojen piirit ovat pienemmät kuin valtakunnanpolitiikassa.

Maanantaina 25.11. julkaistiin Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksessa toteutettu tutkimus vuoden 2012 kuntavaalien mediajulkisuudesta. Tutkimushankkeen loppuraportti on nimeltään Kuntavaalit 2012 mediassa. Julkaistu teos on Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittaman tutkimushankkeen loppuraportti ja se julkaistaan säätiön tutkimusjulkaisujen sarjassa. Tutkimusaineisto koostuu päivälehtien, iltapäivälehtien, television pääuutislähetysten, television ajankohtais- ja vaaliohjelmien yli 3000 kuntavaaliaiheisesta jutusta.

Kuntavaalit 2012 mediassa –pdf

Lisätietoja:
Hankkeen vastuullinen johtaja Ville Pernaa 050-5394310
Erikoistutkija Erkka Railo 050-5692466
Tutkija Niko Hatakka 0400-808265
Tutkija Sini Ruohonen 044-5388786

 

Jaa

 

#tutkimus #vaalit

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.