uutiset / 21.06.2018

Kolme neljästä kannattaa suoraa maakuntavaalia – ehdokkuuksia halutaan rajata

Selvä enemmistö (73 %) suomalaisista pitää hyvänä sitä, että kansalaiset voisivat vastaisuudessa valita päättäjät maakuntiin suorilla vaaleilla, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vain kolmannes (34 %) kansalaisista sanoo, että kunnanvaltuustojen pitäisi valita päättäjät maakuntaan kuntakohtaisten kiintiöiden puitteissa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kansalaiset ovat taipuvaisia rajaamaan maakuntavaaliehdokkaaksi asettautumista. Kolme neljästä (77 %) katsoo, että samojen ihmisten ei pidä olla päättämässä valtakunnan, maakuntien ja kuntien asioista. Iän myötä rajaushalu kasvaa. Kun alle 30 -vuotiaista kaksi kolmesta (67 %) rajaisi ehdokkuuksia, yli 60 -vuotiaista sen olisi valmis tekemään neljä viidestä (83 %). Reilu kolmannes (36 %) katsoo, että ehdokkuuden rajaaminen eri vaaleissa olisi epädemokraattista.

Joka toinen (49 %) olettaa, että maakuntavaltuustolla ei tule olemaan todellista päätösvaltaa. Sama määrä (49 %) arvelee, että maakuntavaltuusto tulee ajamaan lähinnä suurten kaupunkien asiaa ja etuja. Vastaavasti puolet (51 %) epäilee, että maakuntavaltuusto ei kykene toimimaan vastuuntuntoisesti koko maakunnan etua huomion ottaen. Kolmannes (34 %) arvioi, että maakuntavaltuusto tulee olemaan kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien toimiva väylä.

Koko tutkimusosio luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa toukokuussa 2018. Haastatteluja tehtiin 6.193. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on noin yksi prosenttiyksikkö suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#ehdokkuus #maakuntavaalit #maakuntavaltuusto #päätöksenteko

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.