uutiset / 04.11.2015

Kansalaiset: Elinkeinojen harjoittamista ja rakentamista rajoitetaan liiaksi

Kansalaisten enemmistön mielestä liikaa rajoituksia kohdentuu elinkeinojen harjoittamiseen (luvat) (60 %), rakentamiseen ja remontointiin (52 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön teetättämässä kansalaiskyselystä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Lisäksi puolet väestöstä arvioi alkoholijuomien valmistusta ja myyntiä (51 %) sekä kauppojen ja ravintoloiden aukioloaikoja (51 %) rajoitettavan liian kanssa. (KOKO TUTKIMUS LIITTEENÄ)

Yleensä perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen kannattajat olivat suopeimpia säännösten purkamiselle. Nihkeimpiä olivat vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat. Elinkeinojen harjoittamisen lupia oli valmis karsimaan enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista pl. vasemmistoliitto. Kaupan ja ravintoloiden aukioloaikoja olivat valmiit löysentämään erityisesti kokoomuksen (64 %), perussuomalaisten (64 %) ja vihreiden (60 %) kannattajat.

Asiat, joissa sääntelyn koetaan olevan vähintään kohdallaan, on useampia. Näihin kuuluvat ainakin pankkitoiminta (7 %) ja kuluttajansuojelu (10 %), joissa vain noin joka kymmenes kokee, että säädöksiä ja määräyksiä on liikaa.
Näkemykset eivät ole juurikaan muuttuneet joulukuusta 2014. Hieman aiempaa suurempi osa on tyytymätön kauppojen ja ravintoloiden aukioloaikoihin. Aiempaa hieman pienempi osa valittaa mainontaa koskevia säännöksiä olevan liian paljon.
Tutkimuksessa vastaajille esitettiin lista asioita ja kysyttiin, missä kaikissa he kokevat olevan liiaksi rajoittavia säädöksiä, määräyksiä tai ohjeita.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy.Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 19.-24.9. 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.055. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

#gallup #kansalaiset #säädökset #sääntely