uutiset / 23.05.2020

Kaksi kolmesta kannattaa aktiivista työperäistä maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta

Kaksi kolmesta suomalaisesta (66 %) kannattaa aktiivista työperäistä maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta Suomen määrittelemin kriteerein keinona varmistaa riittävä työvoima ja peruspalvelut, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kevään 2020 Ilmapuntaritutkimuksessa. Ehdotusta vastustaa reilu neljännes (28 %) väestöstä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Voimakkainta Euroopan ulkopuolisen aktiivisen työperäisen maahanmuuton kannatus on puolueista kokoomuksen (88 %), vihreiden (85 %), keskustan (80 %), SDP:n (77 %) ja vasemmistoliiton (71 %) kannattajien keskuudessa. Vain perussuomalaisten enemmistö (69 %) vastustaa täysin tai jossain määrin ajatusta työperäisen maahanmuuton edistämisestä.

Hallituspuolueiden kannattajista (78 %), eläkeläisistä (78 %), yli 60-vuotiaista (77 %), akavalaisista (77 %) ja pääkaupunkiseudulla asuvista (75 %) vähintään kolme neljästä suhtautuu myönteisesti siihen, että riittävän työvoiman ja peruspalveluiden turvaamiseksi toteutetaan aktiivista työperäistä maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta. Työttömien keskuudessa kannatus (47 %) ja vastustus (46 %) ovat yhtä suurta.

Enemmistö (52 %) arvelee, että jos työperäisen maahanmuuton lisääntyminen vaikuttaisi suomalaiseen yhteiskuntaan myönteisesti. Viidennes (21 %) epäilee, että työperäisen maahanmuuton kasvulla olisi vahingollisia seuraamuksia yhteiskuntaan. Joka kymmenes (10 %) arvioi, että maahanmuuton lisääntyminen ei vaikuta suuntaan eikä toiseen.

Yli 60-vuotiaat, korkeasti koulutetut, ylemmät ja alemmat toimihenkilöt, pääkaupunkiseudun asukkaat, sekä kokoomuksen, vihreiden ja keskustan kannattajat arvioivat vaikutukset keskimäärää useammin myönteisiksi.

Suomalaiset haluaisivat pisteyttää työperäiset maahanmuuttajat – kärjessä työkokemus, koulutus ja kielitaito (ei välttämättä suomi)

Enemmistö suomalaisista haluaisi pisteyttää työperäiset maahanmuuttajat useammalla eri Kanadankin käyttämällä kriteerillä. Maahanmuuttajien valinnassa tulisi huomioida työkokemus (70 %), koulutus (67 %), kielitaito (ei välttämättä Suomi) (66 %), sopeutumiskyky (59 %) ja Suomesta saatu työtarjous (52 %). Vain yksi kahdestakymmenestä (5 %) katsoo, että mitään pisteytyksiä ei tulisi käyttää.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 13.–18.3.2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 053. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineistosta suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#gallup #kyselytutkimus #maahanmuutto #mielipide #työperäinen

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.