Päätösvalta kuntien omien toimielinten käsissä – kuntajohtaja vahvin vallankäyttäjä
Kunnan päätösvallan uskotaan tulevaisuudessa olevan vankasti kunnan omien viranhaltijoiden ja toimielinten kuten kunnanhallituksen käsissä. Ulkopuolisten sidosryhmien kuten ammatti-, henkilöstö- tai kansalaisjärjestöjen valta nähdään vähäiseksi. Hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat näkevät kunnanjohtajan selvästi vahvimpana vallankäyttäjänä.
Tällainen on hyvä kuntajohtaja
Hyvällä kuntajohtajalla on kykyä toimia erilaisten sidosryhmien kanssa sekä sietää painetta ja epävarmuutta. Hänellä on ongelma- ja ristiriitatilanteiden hallintaitoja, vuorovaikutustaitoja, sekä esiintymis- ja viestintätaitoja. Hänen on osattava johtaa voimavaroja ja taloutta, pystyttävä visiointiin ja strategiseen johtamiseen sekä muutoksen johtamiseen. Eritysalojen, kuten teknisen tai hyvinvointisektorin osaamisen taidoille on vähiten kysyntää.
Maakunnalle halutaan antaa vastuuta palvelujen järjestämisessä
Kuntaa pidetään tulevaisuudessakin tärkeänä lähipalveluiden järjestäjänä. Maakunnalle halutaan kuitenkin antaa lisää vastuuta. Kaksi kolmesta katsoo, että maakunta olisi sopivin järjestämään ammatillisen koulutuksen, palo- ja pelastustoimen sekä erikoissairaanhoidon. Etenkin pienten kuntien vastaajat olisivat valmiita antamaan maakunnille palveluvastuita, sen sijaan yli 50 000 asukkaan kaupunkien vastaajat haluavat pitää palvelut omissa käsissään. Kuntajohtajista jopa 35 % olisi valmis antamaan erikoissairaanhoidon valtion tehtäväksi.
Julkaisu luettavissa tästä.
Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus toteutettiin Webropol-kyselynä. Tutkimusaineisto on koottu 7.3.–27.4.2020. Vastauksia saatiin 442, joista kuntajohtajia 97, hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajia 97, OAJ:n luottamushenkilöitä 114 ja muiden henkilöstöjärjestöjen luottamushenkilöitä 134.
Lisätietoja: Professori Arto Haveri, 040-1904020.
Kommentit