uutiset / 19.11.2017

Enemmistö: kuntapalkat ennallaan – lastenhoitajille, sairaanhoitajille ja siivoojille lisää palkkaa

Enemmistö (56 %) suomalaisista katsoo, että kuntaväen palkkoja ei pitäisi seuraavissa tuloneuvotteluissa korottaa eikä laskea, vaan pitää ne ratkaisussa ennallaan, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Pääsääntöisesti näin haluttaisiin menetellä useimpien ammattiryhmien osalta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Enemmistö väestöstä olisi kuitenkin valmis nostamaan lastenhoitajien (61 %), sairaanhoitajien (60 %) ja siivoojien (51 %) palkkoja. Lisäksi kaksi viidestä (40 %) korottaisi mielellään myös luokanopettajien palkkoja ja reilu kolmannes (35 %) palomiesten.

Merkittävän poikkeuksen muista muodostavat kunnan- ja kaupunginjohtajat. Puolet väestöstä (50 %) haluaisi alentaa kunnan- ja kaupunginjohtajien palkkoja nykyisestään. Terveyskeskuslääkärien, kiinteistönhuoltajien ja toimistoväen palkat jätettäisiin lähinnä ennalleen.

Mielipiteet ovat muuttuneet keväästä 2016. Aiempaa useampi olisi halukas korottamaan lähes kaikkien ammattiryhmien palkkoja. Etenkin lasten- ja sairaanhoitajiin sekä siivoojiin kohdistuvat palkankorotustoiveet ovat yleistyneet aiemmasta. Vuoden 2016 keväällä vain kaksi viidestä oli valmis korottamaan lasten ja sairaanhoitajien palkkoja, nyt näin ajattelee selvä enemmistö. Aiemmin reilu kolmannes oli valmis korottamaan siivoojien palkkoja, nyt enemmistö väestöstä.

Kunnan palveluksessa olevien näkemykset ovat pitkälle samansuuntaisia kuin väestön keskimäärin. Kuntien palveluksessa olevat (50 %) haluaisivat yleisesti ottaen nostaa kuntaväen palkkoja, väestö (24 %) puolestaan säilyttäisi palkat kutakuinkin ennallaan.

Koko tutkimusosio luettavissa tästä.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy (aiemmin TNS Gallup Oy). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 15.-20.9 2017. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.000. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Vastaajille kerrottiin, että työmarkkinajärjestöt neuvottelevat kuluvan syksyn ja talven aikana palkoista ja muista työehdoista. Vastausvaihtoehtoina oli palkkojen korottaminen, ennallaan pitäminen tai vähentäminen.

Lisätietoja: Asiahenkilö Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#kuntapalkat #kyselytutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.