uutiset / 09.02.2019

Puolet suomalaisista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, joka viides nettiäänestänyt ja ollut osto- tai maksulakossa

Lähes joka toinen (48 %) kertoo allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen lainsäädäntöön vaikuttamiseksi ja kaksi viidestä (42 %) voisi kuvitella allekirjoittavansa sen jonkin tärkeän asian puolesta, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vain yksi kahdestakymmenestä (4 %) ei voisi edes ajatella tekevänsä tätä koskaan.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Lähes kolme neljästä on osallistunut tai saattaisi ottaa osaa tärkeäksi kokemassaan asiassa some- tai nettiäänestyksiin (20 % tehnyt + 54 % saattaisi tehdä) sekä osto- tai maksulakkoihin (21 % + 50 %). Kaikki muut vaikuttamisen muodot ovat olleet pienen vähemmistön käytössä.

Enemmistö suomalaisista voisi osallistua myös lakkoihin palkkojen tai muiden työsuhteen ehtojen parantamiseksi. Mielenosoitukset päättäjien painostamiseksi (9 % + 48 %) ja työtaistelut maan hallituksen painostamiseksi (poliittinen lakko) (9 % + 43 %) saavat enemmistön tuen.

Yli kolmannes (37 %) ei voisi koskaan rikkoa lakia, vaikka pitäisi sitä huonona. Rakennusten tai tehtaiden valtaaminen päättäjien painostamiseksi saa enemmistön tuomion (64 %).

Nuoret ymmärtävät radikaaleja tekoja

Nuoret suhtautuvat erilaisiin kansalaisvaikuttamisen muotoihin ymmärtävämmin kuin ikääntyneet. Nuorista puolet (48 %) antaa siunauksensa lakien rikkomiselle, mikäli lait koetaan huonoiksi. Yli neljännes nuorista voisi osallistua myös rakennusten tai tehtaiden valtaamiseen painostaakseen päättäjiä.

Oppositiopuolueiden kannattajat suhtautuvat kaikenlaisiin tekoihin myönteisemmin kuin hallituspuolueiden tukijat. Ero näyttäytyy suurimmillaan suhtautumisessa poliittisiin lakkoihin.

Yksittäisten puolueiden kannattajista ”radikaaleimmiksi” osoittautuvat vasemmistoliiton tukijat. Tämän jälkeen laskevassa järjestyksessä tulevat vihreiden, perussuomalaisten ja SDP:n kannattajat. Keskustan ja kokoomuksen äänestäjät ovat näillä protestialttiutta kuvaavilla mittareilla selvästi sovinnaisempia kuin nykyisten oppositiopuolueiden tukijat.

Puolueiden kannattajien sijoittuminen protestialttiusmittarilla (eri osallistumismuotojen keskiarvo, on tehnyt tai saattaisi tehdä)

Vasemmistoliitto                         81 %

Vihreät                                             72 %

Perussuomalaiset                       70 %

SDP                                                  69 %

Keskusta                                         46 %

Kokoomus                                      43 %

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-5.12.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 020. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 – 570087.

#äänestäminen #gallup #kansalaisaloite #kansalaiset #kyselytutkimus #some #vaikuttaminen

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.