uutiset / 05.11.2016

Kansalaiset: keskusta, SDP ja kokoomus tarjoavat parhaat mahdollisuudet vaikuttaa paikallisesti

Kansalaisten mielestä keskusta (26 %), SDP (26 %) ja kokoomus (24 %) tarjoavat parhaat mahdollisuudet toimia ja vaikuttaa paikallistason asioissa omassa kotikunnassa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Seuraavaan tasavahvaan ryhmään kuuluvat vihreät (17 %), perussuomalaiset (15 %) ja vasemmistoliitto (14 %). Kolmannen ryhmän muodostavat RKP (8 %) ja kristillisdemokraatit (5 %). Viidennes (19 %) ilmoittaa, ettei mikään arvioitavista puolueista tarjoa hyviä vaikutusmahdollisuuksia.

Tulos heijastaa osaksi puolueiden vaalikannatusta, mutta mainintojen määrät ovat kuitenkin kauttaaltaan suurempia kuin puolueiden tavanomainen kuntavaalikannatus.

Keskusta on toiseksi suosituin vaikutuskanava kokoomuksen, perussuomalaisten ja SDP:n kannattajille. Keskustan kannattajien toissijaiset vaihtoehdot vaikutusväyliksi ovat tasavahvasti SDP ja kokoomus. Kokoomuksen tukijat nostavat kolmen kärkeen myös SDP:n, SDP:n kannattajat puolestaan vihreät. Perussuomalaiset eivät yllä muiden puolueiden listoilla kolmen kärkeen.

Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajakuntien välillä vaikuttaa olevan luottamussuhde. Vasemmistoliiton kannattajat noteeraavat vihreät (45 %) tärkeäksi vaikutuskanavaksi ja vihreiden tukijat puolestaan vasemmistoliiton (24 %).

Tutkimuksen toteutus: Vastaajat arvioivat, mitkä kahdeksasta puolueesta heidän nähdäkseen tarjoavat kansalaisille hyvät mahdollisuudet toimia ja vaikuttaa paikallistason asioissa omassa kotikunnassa. Vastaajien oli mahdollista nimetä niin monta puoluetta kuin he halusivat.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 24.–29.9 2016. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.082. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

kuvio-4-puolueet

Keskusta, SDP ja kokoomus tarjoavat parhaat mahdollisuudet vaikuttaa paikallisesti -tutkimusosio

#gallup #kuntavaalit #paikallishallinto #politiikka #puolueet #vaikuttaminen

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.