uutiset / 04.05.2017

Kuntavaalit lisäsivät luottamusta päättäjiin

Luottamus päättäjiin lisääntyi kuntavaalien seurauksena. Enemmistö kansalaisista (52 %) luottaa erittäin tai melko paljon kotikunnan päättäjiin ja reilu kolmannes (36 %) ei luota kovinkaan paljon tai ei lainkaan. Edellisen kerran luottamusta päättäjiin selvitettiin viime vuoden joulukuussa. Aiempaa selvästi suurempi osa luottaa kotikunnan päättäjiin (33 % à 52 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Oman kotikunnan päättäjiä kohdellaan selvästi helläkätisemmin kuin maakunnan, valtakunnan tai Euroopan unionin päätöksentekijöitä. Suomalaisista ainoastaan neljäsosa luottaa erittäin tai melko paljon Euroopan unionin päättäjiin (25 %). Valtakunnan ja oman maakunnan päättäjät pärjäävät jonkin verran paremmin. Kolmasosa antaa vapauttavan tuomion valtakunnan (33 %) ja oman maakunnan päättäjille (32 %).

Pieni nytkähdys luottamuksen parantumisen suuntaan koskee myös omaan maakunnan päättäjiä (25 % à 32 %), valtakunnallisia päättäjiä (26 % à 33 %) sekä Euroopan unionin päättäjiä (18 % à 25 %). Muutokset kielivät siitä, että vaalit lujittavat luottamusta ainakin väliaikaisesti.

Perussuomalaisten kannattajien ja vaaleissa nukkuneiden luottamus on kateissa

Kuntavaaleissa äänestäminen on yhteydessä luottamusarvioihin. Kuntavaalissa ääntä käyttäneet luottavat päättäjiin tuntuvasti enemmän kuin vaaleissa nukkuneet. Kotikunnan päättäjiin luottaa äänestäneistä enemmistö (58 %), vaaleissa nukkuneista vain viidennes (21 %).

Myös puoluekanta on yhteydessä luottamusarvioihin. Keskustan kannattajat antavat suitsutusta valtakunnallisten ja oman maakunnan päättäjien ohessa etenkin kotikunnan päätöksentekijöille. Euroopan unionin päättäjiin keskustan kannattajat suhtautuvat kuten kansa keskimäärin.

Kokoomuksen tukijat luottavat keskimäärää enemmän päättäjiin kaikilla tasoilla. Kokoomuksen kannattajat antavat arvoa etenkin valtakunnan ja kotikunnan päättäjille.

Perussuomalaisten kannattajat poikkeavat kaikkien muiden puolueiden kannattajista. He eivät luota etenkään valtakunnan ja Euroopan unionin päättäjiin. Suhtautumisessa valtakunnan päättäjiin perussuomalaisten tukijat asettuvat yhteiseen rintamaan oppositiopuolueiden kannattajien kanssa.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien epäluottamus kohdentuu voimakkaasti valtakunnan tason päätöksentekijöihin. Tämä selittyy sillä, että puolueet ovat oppositiossa.

Maaseutumaisissa kunnissa luotetaan keskimäärää enemmän oman kotikunnan päätöksentekijöihin ja keskimäärää vähemmän Euroopan unionin päättäjiin. Luottamus oman kotikunnan päätöksentekijöihin keskimäärää voimakkaampaa myös pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Pääkaupunkiseudun asukkaat luottavat muita enemmän Euroopan unionin päättäjiin.

Tutkimuksen taustatiedot

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy (TNS Gallup Oy). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 14.-18.4 2017 viikko kuntavaalien jälkeen. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.036. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087

Tutkimuksen taulukot luettavissa tästä.

 

 

#äänestäminen #kuntavaalit #luottamus #päättäjät

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.