uutiset / 07.08.2021

Ympäristön roskaaminen ja pummilla matkustaminen on hävettävää

Eniten suomalaiset sanovat häpeävänsä ympäristön roskaamista (89 %) ja pummilla matkustamista julkisessa liikenteessä (81 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Myös luottorajan jatkuvaa ylittämistä (73 %), jätteiden lajittelematta jättämistä (68 %), ulosottoon joutumista (66 %) ja velaksi kuluttamista (66 %) pitää vahva enemmistö hävettävänä tai nolona. Enemmistölle myös pikavippien (64 %) ottaminen, juovuksissa esiintyminen julkisella paikalla (62 %) ja piraattituotteiden käyttäminen (55 %) on noloa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Vähiten suomalaiset sanovat häpeävänsä puhelinmyynnissä ostamisesta kieltäytymistä (5 %), siivoojan käyttämistä (8 %), kunnan vuokra-asunnossa asumista (13 %), einesten ja pikaruoan syömistä (15 %) sekä oman elintason heikkenemistä (18 %). Kovin hävettävää ei ole myöskään lentomatkailu, vain viidennes pitää lentomatkailua hävettävänä asiana.

Naiset pitävät miehiä useammin hävettävinä asioina roskaamista, jätteiden lajittelematta jättämistä, hinnoista tinkimistä, seksituotteiden ostamista ja juovuksissa julkisesti esiintymistä. Miehet pitävät naisia herkemmin noloina asioina luksusvaatemerkkien käyttöä ja kaupungin vuokra-asunnossa asumista.

Nuoret (18–30-vuotiaat) pitävät keskimäärää nolompina asioina turkiksiin pukeutumista, siivoojan käyttämistä, auton käyttöä lyhyillä matkoilla, lentomatkailua, hinnoista tinkaamista ja palveluista valittamista. Ikääntyneet, yli 60-vuotiaat, vaivautuvat etenkin pummilla matkustamisesta, juovuksissa esiintymisestä, roskaamisesta, velaksi kuluttamisesta, pikavippeihin turvautumisesta ja ulosottoon joutumisesta.

Puoluekohtaiset nolousprofiilit ovat äkkiseltään pitkälti toistensa kaltaisia. Erojakin on. SDP:n kannattajat suhtautuvat keskimäärää kielteisemmin jätteiden lajittelematta jättämiseen ja auton käyttöön lyhyillä matkoilla. Perussuomalaisten kannattajat pitävät keskimäärää hävettävimpinä asioina ulosottoon joutumista, luottorajan jatkuvaa ylittämistä ja luksusmerkkivaatteiden käyttöä.

Kokoomuksen kannattajia hiertäisi kaupungin vuokra-asunnossa asuminen, ulosottoon joutuminen, pikavippeihin turvautuminen. Keskustan tukijoita nolostuttaa einesten ja pikaruoan syöminen, seksituotteiden ostaminen, juovuksissa esiintyminen ja palveluista valittaminen.

Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat muistuttavat toisiaan. Heitä hävettää etenkin lentomatkustaminen, turkiksiin pukeutuminen, auton käyttö lyhyillä matkoilla ja jätteiden lajittelematta jättäminen.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen taustatiedot. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 18.–23.6 2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1027. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087.

#gallup #häpeä #kansalaiset #kansalaiskysely

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.