uutiset / 15.05.2021

Reilu puolet suomalaisista luottaa Marinin hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita – luottamus on laskenut vuodessa

Suomalaisista puolet (51 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko hyvä, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Vajaa viidennes (18 %) suhtautuu asiaan neutraalisti (ei hyvä eikä huono). Neljännes (26 %) epäilee avoimesti maan hallituksen kyvykkyyttä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Luottamus Sanna Marinin johtaman hallituksen kykyihin on vähentynyt vajaan vuoden takaisesta, mutta on kuitenkin selvästi korkeammalla (+16 %) kuin nykyisen hallituksen aloittaessa Antti Rinteen johdolla ja Juha Sipilän hallituksella (+25 %) kesällä 2017.

Puoluekannan mukaan vakuuttuneimpia hallituksen onnistumisesta ovat SDP:n (92 %), vihreiden (90 %) ja vasemmistoliiton (87 %) tukijat. Keskustan tukijoista alle puolet (48 %) arvioi hallituksen kyvyn hoitaa maan asioita hyväksi.

Usko oppositioon on kutakuinkin ennallaan

Reilu neljännes (28 %) uskoo opposition kyvyn asioiden hoitoon erittäin tai melko hyväksi. Kaksi viidestä (40 %) epäilee opposition kyvykkyyttä. Perussuomalaisten kannattajista kaksi kolmesta (68 %) uskoo opposition kykyihin ja kokoomuksen kannattajista vähän yli puolet (53 %).

Alle kolmannes (31 %) arvioi, että päätökset parantuisivat, jos oppositiopuolueet tai osa niistä olisi mukana hallituksessa. Reilu kaksi viidesosaa (43 %) tyrmää ajatuksen.

Valtaosa etenkin hallituspuolueiden kannattajista luottaa siihen, että hallitus on toimintakykyinen vuoteen 2023 saakka (73 %). Oppositiopuolueiden tukijoista enemmän kuin kaksi viidestä (44 %) on vakuuttunut, ettei hallitus jatka vuoteen 2023.

Enemmistö tyrmää ajatuksen uudesta laajapohjaisesta hallituksesta kesken vaalikauden

Suomalaisista noin neljännes (23 %) ilmoittaa, että maan hallituksen pitäisi erota ja maahan muodostaa nykyistä laajapohjaisempi hallitus. Vain perussuomalaisten kannattajien enemmistö on tällä kannalla.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 9.–15.4 2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 035. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087

 

#gallup #hallitus #kansalaiskysely #kyselytutkimus #marin

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.