uutiset / 04.07.2020

Marinin vetämän hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän johtamiin hallituksiin

Suomalaisista lähes kaksi kolmesta (62 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko hyvä. Vain vajaa viidennes (19 %) epäilee maan hallituksen kyvykkyyttä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Luottamus Sanna Marinin johtaman hallituksen kykyihin on suurempi kuin Antti Rinteen tai Juha Sipilän hallituksiin vastaavana ajankohtana.

Hallituspuolueiden kannattajista enemmän kuin neljä viidestä (85 %) ja opposition kannattajista lähes kolmannes (30 %) arvioi hallituksen kyvyn hyväksi.

Puoluekannan mukaan vakuuttuneimpia hallituksen onnistumisesta ovat SDP:n (93 %) ja vasemmistoliiton (92 %) ja vihreiden (91 %) tukijat. Keskustan tukijoista kaksi kolmesta (67 %) arvioi hallituksen kyvyn hoitaa maan asioita hyväksi.

Usko oppositioon on kutakuinkin ennallaan

Vain reilu neljännes (27 %) uskoo opposition kyvyn tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle erittäin tai melko hyväksi. Yli kolmannes (37 %) epäilee opposition kyvykkyyttä. Nyt opposition kykyihin luottaa yli neljännes, kun neljä vuotta sitten noin viidennes.

Oppositiopuolueiden kannattajien enemmistö (56 %) otaksuu opposition kyvyn tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle vähintään melko hyväksi. Perussuomalaisten kannattajista kaksi kolmesta (65 %) ja kokoomuksen kannattajista vähän yli puolet (52 %) uskoo opposition kykyihin.

Enemmistö uskoo hallituksen pysyvän pystyssä eduskuntavaaleihin saakka

Enemmistö (60 %) suomalaisista torjuu ajatuksen, että maan nykyinen hallitus hajoaisi ennen seuraavia tavanomaisia eduskuntavaaleja. Noin neljännes (23 %) arvioi hallituksen hajoavan ennen aikojaan. Usko hallituksen toimintakykyyn on lisääntynyt tälläkin mittarilla.

Neljä viidestä (82 %) hallituspuolueiden kannattajista luottaa siihen, että hallitus on toimintakykyinen vuoteen 2023 saakka. Oppositiossa etenkin perussuomalaisten tukijat uskovat tai toivovat, että hallitus hajoaa ennen vuotta 2023.

Alle kolmannes (31 %) arvioi, että päätökset parantuisivat, jos oppositiopuolueet tai osa niistä olisi mukana hallituksessa. Lähes joka toinen (46 %) tyrmää ajatuksen. Usko oppositiopuolueiden kykyihin tarjota apuja maan hallitukselle on vähentynyt viime vuoden kesästä.

Tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 30.5.–4.6.2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 001. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#hallitus #luottamus #marin #oppositio #sanna

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.