Hallitusta koskevan olennaisen tiedon tuottamisen ovat Wibergin mukaan laiminlyöneet yhteiskuntatieteilijät, toimittajat ja korkeimmilla poliittisilla paikoilla toimineet ministerit sekä kansanedustajat.
– Hallituspuolueiden ryhmäkurin taakse paenneet ministerit ovat vetäytyneet parlamentaarisen vastuun ulottumattomiin. Hallituspuolueiden kansanedustajat eivät uskalla asettaa ministereitä vastuuseen hallituspuolueiden johdosta tulevan sanktioinnin pelossa. Pelkästään määräajoin vaaleissa mitattava vastuu ei riitä kattavan parlamentaarisen vastuun kantamiseksi. Hallituspuolueidenkin kansanedustajien tulee asettaa ministerit vastuuseen eduskunnan täysistunnoissa ja kyselytunnilla, Wiberg edellyttää.
Wibergin sanoin media ei raportoi politiikan olennaisuuksia eikä rohkaise vaihtoehtoisten poliittisten agendojen luomista tai informoi niiden olemassaolosta. Kansalaiset eivät itse ota tarpeeksi selvää politiikasta. Alamaiskulttuuri kukoistaa. Presidentti-instituution suosio, sen suoranainen ihannointi, on seurausta parlamentaarisen eetoksen ylläpitämisen laiminlyönnistä.
Kansanedustajien tulee korostaa eduskuntaa ylimpänä valtioelimenä ja pitää huoli siitä, ettei yksikään ministeri tätä hetkeksikään unohda. Eduskunnan pitää entistä pontevammin varjella sitä valtaa, joka sille perustuslain mukaan kuuluu mutta joka tosiasiallisesti on lähinnä kansanedustajien lepsuilun takia hävinnyt sen käsistä.
– Toteutuuko parlamentarismi, jos itse asiassa hallitus valvoo eduskuntaa eikä eduskunta hallitusta? Ei toteudu, Wiberg väittää.
Lisätietoja: Professori Matti Wiberg
asiamies Antti Mykkänen KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö
p. 0400 – 570087
Kommentit