uutiset / 06.02.2021

Kansalaiset: Hyvä valtuutettu on itsenäinen, joka sopua hakien ajaa koko kunnan ja äänestäjiensä etuja

Hyvän kunnanvaltuutetun tulee olla erottuvan itsenäinen (92 % vastaajista on tätä mieltä), ajaa koko kunnan etua (90 %), hakee sopua ja kompromisseja (80 %) ja ajaa määrätietoisesti äänestäjiensä etuja (79 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Valtuutetun olisi myös hyvä ”pitää aktiivisesti yhteyttä omiin äänestäjiinsä vaalien välillä” (74 %). Hänen olisi suotavaa olla hyvin koulutettu (75 %) ja olla äänestäjän näkökulmasta oikean ikäinen (75 %). Monien kuntalaisten mielestä valtuutetun olisi hyvä olla myös ”räväkkä, aloitteellinen ja esiintymiskykyinen” (65 %).

Aiempaa enemmän arvostetaan valtuutettua, joka on korkeasti koulutettu ja jolla on oikea puoluetausta. Aiempaa vähemmän painoarvoa on räväkkyydellä, esiintymiskyvyllä ja aktiivisuudella äänestäjiensä suuntaan.

Puoluekohtaiset mieltymysprofiilit piirtyvät pitkälti toistensa kaltaisiksi. On myös eroja. SDP:n kannattajien kannat edustavat suurelta osin valtuutettujen keskimääräisiä kantoja. Perussuomalaisten kannattajien mielestä valtuutetun tulisi olla ”räväkkä, aloitteellinen ja esiintymiskykyinen”.

Kokoomuksen ja vasemmistoliiton kannattajat korostavat keskimääräistä enemmän oikeaa puoluetaustaa. Puoluetausta korostuu myös vihreillä, kuten myös korkea koulutus. Keskustan tukijat suosivat kompromissihalukasta päättäjää, joka on joko henkilökohtaisesti tuttu tai muuten kunnassa tunnettu.

Kuntavaaleissa varmasti äänestävät arvostavat keskimäärää enemmän päätöksentekijää, joka on koulutettu, kokenut, sukkuloi suhdeverkostoissa, pitää yhteyttä äänestäjiin ja ajaa pyyteettömästi koko kunnan etua. Äänestämisestään epävarmat korostavat muita enemmän tinkimätöntä, vallanpitäjistä piittaamatonta, määrätietoista äänestäjän tai tietyn ammattiryhmän etujen ajamista.

Lue koko tutkimusosio: Kansalaiset: Hyvä valtuutettu on itsenäinen, joka sopua hakien ajaa koko kunnan ja äänestäjiensä etuja

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.11–3.12 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087.

 

Vuoden 2017 hyvä valtuutettu:

Hyvä valtuutettu on itsenäinen ja ajaa koko kunnan etua

#ehdokas #gallup #kansalaiskysely #kansalaistutkimus #kuntavaalit #valtuusto #valtuutettu

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.