uutiset / 16.01.2015

Usko sote-uudistuksen onnistumiseen heikentynyt

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Enemmistö suomalaisista pelkää sote-ratkaisun seuraamuksena sosiaali- ja terveyspalveluiden saavutettavuuden ja tasavertaisuuden maan eri alueilla heikkenevän entisestään. Kansalaisten usko sote-uudistuksen onnistumiseen on heikentynyt selvästi keväästä 2014. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön TNS Gallup Oy:llä teetättämässä tutkimuksessa. Lue koko tutkimus täältä.

Selvä enemmistö (66 %) uskoo sote-ratkaisun seuraamuksena palveluiden saavutettavuuden heikkenevän. Enemmistö arvioi myös palveluiden tasavertaisuuden maan eri puolilla heikkenevän ja palveluiden määrän pienentyvän. Lähes joka toinen (45 %) näkee uhkaksi myös palveluiden laadun huonontumisen. Pessimismi peittoaa optimismin kaikissa väestöryhmissä, myös puoluekannan mukaan tarkasteluna.

Perussuomalaisten kannattajia leimaa kauttaaltaan epäusko sote-hankkeen onnistumiseen. Keskustan kannattajat pelkäävät etenkin palveluiden tasavertaisuuden maan eri puolilla heikkenevän. Vasemmistoliiton tukijat ovat keskimäärää useammin huolissaan palveluiden saavutettavuudesta. Kokoomuksen kannattajat ovat keskimäärää vähemmän pessimistisiä, uskovat muita useammin, että mikään ei muutu.

Lähes kaksi viidestä lykkäisi sote-uudistuksen kokonaan eduskuntavaalien yli

Vaikka usko sote-uudistuksen toteutumiseen on väestön keskuudessa koetuksella, niin vain vajaa kaksi viidesosaa (37 %) väestöstä kannattaa sitä, että sote-uudistus lykättäisiin kokonaisuudessaan eduskuntavaalien yli seuraavan hallituksen hoidettavaksi. Samansuuruinen joukko (38 %) torjuu ajatuksen ja neljänneksellä ei ole näkemystä asiasta.

Enemmistö perussuomalaisten kannattajista olisi valmis lykkäämään sote-uudistuksen kokonaisuudessaan eduskuntavaalien yli. Kokoomuksen tukijat edustavat toista ääripäätä ja vastustavat ehdotusta sote-uudistuksen lykkäämisestä. Muiden puolueiden kannattajien näkemykset jakaantuvat kutakuinkin tasan ehdotuksen puolesta ja vastaan.

Suomalaisista lähes reilu kolmannes (35 %) tunnustaa tutkimuksessa sen, että eivät ole perillä siitä, mistä sote-uudistuksessa on kysymys ja siksi eivät ymmärrä sitä. Enemmistö (56 %) torjuu tällaisen ajatuksen. Nyt aiempaa useampi (48 %  56 %) torjuu sen, että olisivat tietämättömiä sote-uudistuksen sisällöstä.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla joulukuussa 2014. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.