uutiset / 19.04.2016

Suomalaiset samaistuvat Suomeen

Suomalaisten merkittävin alueellisen samaistumisen kohde on oma maa, Suomi, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Suomalaisten merkittävin alueellisen samaistumisen kohde on oma maa, Suomi, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vähintään jonkin verran Suomeen kiinnittyvät lähes kaikki (97 %). Kolme neljästä (75 %) suomalaisesta kokee samaistuvansa omaan maahan erittäin tai melko paljon. Kiinnittyminen on yhtenäistä läpi valtakunnan.

Toiseksi voimakkaimmin samaistutaan omaan kotikuntaan/-kaupunkiin (89 % vähintään jonkin verran ja 51 % melko tai erittäin voimakkaasti). Kolmanneksi merkittävin samaistumiskohde on Eurooppa kokonaisuudessaan (83 % vähintään jonkin verran ja 45 % melko tai erittäin voimakkaasti). Samaistuminen kuntaa pienempiin alueellisiin kokonaisuuksiin kylä, kunnanosa, kaupunginosa tai asuinalue (kortteli, naapurusto) on vähäisempää kuin yhteenkuuluvuus omaan kotikuntaan kokonaisuutena.

Samaistuminen omaan maakuntaan ei ole vahvaa. Kansalaisista kuusi kymmenestä (60 %) kiinnittyy maakuntaansa vähintään joinkin verran ja viidennes (21 %) erittäin tai melko voimakkaasti. Valtakunnan sisällä on eroja. Uudellamaalla vain neljä kymmenestä kiinnittyy vähintään jonkin verran maakuntaansa, kun Itä-ja Pohjois-Suomessa vastaavasti seitsemän kymmenestä (71 %). Samaistuminen omaan maakuntaan on vähäisempää kuin tunne yhteenkuuluvuudesta koko maailmaan.

Tutkimuksessa selvitettiin, missä määrin vastaajat samaistuvat erilaisiin alueellisiin kokonaisuuksiin. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 18.-24.3 2016. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.008. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

suomalaisten alueellinen samaistuminen

#gallup #kansalaiset #maakunta #suomalaisuus

1 kommentti

  1. Tulos on jossakin määrin ristiriidassa yhden puolueen maakuntahehkutuksen kanssa, eikä ihme. Useimpien mielestä maakunnan merkitys on oikeasti vähäinen. Mielestäni koko maakuntakäsite tulisi kokonaan sivuuttaa esimerkiksi terveydenhoidon ja muun hallinnon järjestämisessä, ja jättää se tanhu- ja murrejuttufanaatikkojen omaksi kulttuurielämän kentäksi.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.