uutiset / 03.07.2015

Kansalaiset: Verotus lisääntyy ja sosiaaliturva vähenee

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kansalaisten arvioiden mukaan verotus ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus lisääntyvät ja sosiaaliturva heikkenee lähivuosien aikana. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmassa tutkimuksessa, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä vuosien 2015-2019 kehityksestä. Arviot ovat kuitenkin vähemmän synkkiä kuin neljä vuotta sitten.

On asioita, joissa ei uskota heikennyksiä eikä parannuksia tapahtuvan. Näitä ovat ensisijassa sotilaalliset uhkat ja ympäristöongelmat. Näkemykset taloudellisesta vakaudesta ja yritysten kilpailukyvystä jakavat mielipiteitä. Osa arvioi kehityksen kulkevan parempaan suuntaan, osa huonompaan.

Puoluetaustasta riippumatta näkemykset ennustavat monien ongelmien lisääntyvän. Vähiten synkkiä visioita on keskustan ja kokoomuksen kannattajien keskuudesta. Perussuomalaisten kannattajat ovat varsin pessimistisiä arvioissaan, etenkin kun kyse rikollisuudesta ja maahanmuutosta.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat eivät näe valoa juuri missään asiassa. Neljä vuotta aiemmin SDP:n ja vihreiden näkemykset olivat huomattavasti valoisampia. Kannatetun puolueen asema hallituksessa tai oppositiossa vaikuttaa arvioihin tulevasta kehityksestä.

Suomalaisista vähintään joka toinen uskoo, että seuraavan neljän vuoden aikana tapahtuu seuraavia asioita: 2011 ja 2015
– Verotus lisääntyy 84 % 69 %
– Sosiaaliturva vähenee 52 % 69 %
– Yhteiskunnallinen eriarvoisuus lisääntyy 70 % 68 %
– Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus vähenee 62 % 65 %
– Alueelliset erot kasvavat 71 % 61 %
– Kuluttajien ostovoima vähenee 65 % 59 %
– Koulutus ja sivistys vähentyy ei kys. 57 %
– Kansalaisten hyvinvointi vähenee 56 % 56 %
– Alkoholiongelmat lisääntyvät 57 % 52 %
– Työttömyys lisääntyy 46 % 52 %
– Rikollisuus lisääntyy 63 % 51 %

Tutkimuksen toteutus: KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy.Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 5.-11.6 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.001. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.