uutiset / 08.06.2017

Kuntien tehostettava toimintaa, ei lisättävä tehtäviä

Enemmistö (58 %) suomalaisista katsoo, että kuntien tulee maakuntauudistuksen myötä ensisijaisesti tehostaa toimintaa vastaamaan jäljelle jäävien tehtävien määrää, eikä ottaa uusia tehtäviä itselleen. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Noin kuudesosa (15 %) on sitä mieltä, että poistuvien sote-tehtävien sijalle voisi ottaa uusia tehtäviä. Epätietoisia on reilu neljännes (27 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Ylemmät toimihenkilöt, korkeasti koulutetut ja hyvin toimeentulevat ovat keskimäärää useammin sitä mieltä, että uusia tehtäviä ei tulisi hamuta lisää, vaan toimintaa olisi alkuun tehostettava vastaamaan jäljelle jääviä tehtäviä. Puoluekannan mukaan tätä mieltä ovat etenkin keskustan ja kokoomuksen kannattajat.

Työllisyyden hoidon ja teknisen toimen lisätehtäviin eniten ymmärrystä

Enemmistö kansalaisista ilmoittaa, että kuntien tulisi omaehtoisesti lisätä vastuita työllisyyden edistämisessä (55 %). Joka toinen (49 %) lisäisi tehtäviä myös teknisissä palveluissa ja ympäristötoimessa (kadut, vesi jne.). Enemmistö myös niistä, jotka periaatteessa suhtautuvat tehtävien lisäämiseen varauksellisesti, lisäisivät kuntien vastuita em. asioissa. Tuloksista voi tehdä ainakin sen johtopäätöksen, että vastuita eri tehtäväalueilla voisi joskus vastaisuudessa lisätä.

Kaksi viidestä olisi valmis asettamaan lisää vaatimuksia kunnille elinkeinojen edistämisessä ja asumispalveluissa. Kolmannes lisäisi toimia liikuntapaikkojen ja -mahdollisuuksien kehittämiseksi.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy (TNS Gallup Oy). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 14.-18.4 2017 viikko kuntavaalien jälkeen. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.036. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen taulukot katsottavissa tästä.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#gallup #kunta #työllisyys

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.