uutiset / 27.01.2013

YTT Anita Mattila: Kansalaisjärjestöjen asemaa työllistäjinä tulisi vahvistaa

”Työttömän näkökulmasta palvelu- ja sosiaaliturvajärjestelmämme on edelleen byrokraattinen. Kansalaisjärjestöt voivat olla merkittäviä sosiaalisia työantajia työllistäessään ja kuntouttaessaan työttömiä.”
Näin toteaa yhteiskuntatieteiden tohtori Anita Mattila Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti
Mattila on selvittänyt ”Kansalaisjärjestöt työllistäjänä yhteisötaloudessa” – tutkimuksessaan järjestöjen sosiaalista työllisyystoimintaa. Tutkimuksessa tarkastellaan myös kansalaisjärjestöjen arvioita tukityöllistettyjen henkilöiden työmarkkinatilanteesta.Tutkimukseen osallistui Kuopion seudulta 30 järjestöä, joissa oli työllistettyjä työttömiä.

Pysyvää epävarmuutta kansalaisjärjestöjen tukityöllistämiseen tuovat taloudellisten tukien (EU) lyhyt määräaikaisuus, mikä vaikeuttaa järjestöjen työllisyystoiminnan suunnitelmallista ja pitkäjänteistä kehittämistä.

Työttömien työt olivat järjestöissä mm. asiakkaiden arjen selviytymisen tukemisesta ja heidän asiointiohjauksesta, järjestöjen taloushallinnosta ja tiedottamisesta sekä myyntityöstä, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen.

Suuri osa järjestöistä tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa tukityöllistettyjä henkilöitä valittaessa, jolloin huomiota kiinnitetään tukikelpoisuuden ohella henkilön soveltuvuuteen ja kiinnostukseen. Tukijakson kuluessa yhteistyötä tehdään työllistettävän henkilökohtaiseen ja hänen perheensä tilanteisiin liittyvissä asioissa.

Tutkimuksessa kysyttiin kansalaisjärjestöjen arvioita tukityöllistämisjakson jälkeisestä työmarkkinatilanteesta. Suurin osa järjestöistä pitää tukityöllistettyjen henkilöiden työllistymismahdollisuuksia kohtuullisina. Aktiivitoimenpiteiden arvioidaan edistävän työllistymistä kohtuullisen hyvin.

Kuitenkin suurin osa tukityöllistetyistä palaa tukijakson jälkeen viranomaispalveluihin. Vain pieni osa vaikeasti työllistyvistä henkilöistä työllistyy avoimille työmarkkinoille.

Lisätietoja:
YTT Anita Mattila p. 040 3552677

 

Jaa

 

#työllistäminen #työllisyys

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.