uutiset / 13.10.2015

Kansalaiset: alueiden kehittäminen, joukkoliikenne, energia- ja jätehuolto sekä ammatillinen koulutus uusille itsehallintoalueille

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

| Kirjoittanut:

KAKS Kuva: Sanni Harju

Vajaat puolet (45 %) suomalaisista kannattaa sitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kuntaa suurempien itsehallintoalueiden vastuulle, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta. Noin neljännes (26 %) suhtautuu asiaan varauksellisesti. Melko monella (29 %) ei ole mielipidettä asiasta. (KATSO KOKO TUTKIMUS LIITTEENÄ)

Enemmistö suomalaisista kannattaa sitä, että itsehallintoalueiden tehtäviksi tulisivat ainakin valtion aluehallinnon kehittämistehtävät (61 %), maakuntien aluekehittäminen ja maakuntakaavoitus (55 %), energiahuolto (52 %), joukkoliikenne (52 %), ammatillinen koulutus (50 %) ja jätehuolto (50 %). Lähes joka toinen siirtäisi itsehallintoalueiden vastuulle myös elinkeinopolitiikan (47 %) ja ympäristön huollon (47 %).

Innokkaimpia tehtävien siirtäjiä itsehallintoalueille ovat kokoomuksen kannattajat. Heistä enemmistö siirtäisi jopa 12 kysytystä 14 tehtävästä. Edellä mainittujen seitsemän tehtävän lisäksi kokoomuslaiset siirtäisivät lisäksi palo- ja pelastustoimen (59 %), maankäytön (54 %), kulttuurin (52 %) sekä kansalaisopistot (51 %) uusille itsehallintoalueille. Keskustan (siirtäisi 9 tehtävää 14:sta) ja vihreiden (siirtäisi 8 tehtävää 14:sta) kannattajat ovat myös keskimääräistä innokkaampia tehtävien siirtäjiä.

Neljästätoista tehtäväalueesta vain kaksi ovat sellaisia, joiden siirtämisen uusien itsehallintoalueiden vastuulle enemmistö torjuu. Nämä ovat lukiokoulutus (59 %) sekä liikunta- ja urheilumahdollisuudet (61 %). Palo- ja pelastustoimen, kulttuurin sekä kansalaisopistojen osalta näkemykset jakautuvat kutakuinkin tasan kahtia puolesta ja vastaan. Pääsääntöisesti hallituspuolueiden kannattajat suhtautuvat eri tehtävien siirtoon uusien itsehallintoalueiden vastuulle myönteisemmin kuin opposition tukijat.

Maan hallitus on valmistelemassa korkeintaan 19 itsehallintoalueen perustamista Suomeen, joiden päättäjät valitaan suorilla vaaleilla vuonna 2017. Uuden itsehallintoalueen keskeinen tehtävä on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Itsehallintoalueille on esitetty myös muita kuntien tällä hetkellä hoitamia tehtäviä. Tutkimuksessa kysyttiin kansalaisilta kantaa siihen, mitkä nykyisin kuntien, kuntayhtymien ja valtion tehtävänä olevat asiat tulisi siirtää uusille itsehallintoalueille.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 19.-24.9 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.055. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.