uutiset / 20.03.2015

Kansalaisten kärki hallitukselle: Sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntatalous ja tuotantotapojen uudistaminen tärkeintä

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kaikkein tärkeimmäksi tulevan hallituksen tehtäväksi koetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden hoidon saannin turvaaminen (70 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta. Suuren painon saavat myös kuntien talouden ja palveluiden turvaaminen (68 %), sekä julkisten palveluiden uudistaminen/tehostaminen (67 %).

Listan tyveen asettuvat talousvaikeuksiin joutuneiden EU-maiden tukeminen (3 %) ja talouden elvyttäminen lainanottoa lisäämällä (8 %). Nykyistä vähemmän halutaan edistää ulkomaalaisten maahanmuuttoa (14 %)

Kokoomuksen kannattajien suurimmat irtiotot väestön keskiarvosta koskevat myönteisyyttä Nato-jäsenyyteen, julkisten palveluiden ulkoistamiseen ja kuntien määrän vähentämiseen. Tuloerojen kaventamista ei korosteta. Sosialidemokraattien äänestäjillä suhteellisesti korostunein asia on kuntien määrän vähentäminen. Innottomuutta sen sijaan on julkisten menojen vähentämiseen.

Perussuomalaisilla korostuu Suomen oman edun ajaminen EU:ssa ja maanpuolustuskyvystä huolehtiminen. Ulkomaalaisten maahanmuuton edistäminen, sitoutuminen EU:n yhteiseen päätöksentekoon maistuvat pahalta.

Keskustan kannattajien suhteellisesti voimakkaimmin tähdennetty asia on maaseudun ja haja-asutusalueiden ongelmien helpottaminen. Nato-jäsenyyden edistäminen ja kuntien lukumäärän vähentäminen eivät saa vahvaa painoa.

Vasemmistoliiton kannattajille suhteellisesti tavoiteltavinta on kulttuurin tukeminen, tuloerojen kaventaminen ja talouden elvyttäminen lainanotolla. Julkisten menojen vähentämiseen ja Nato-jäsenyyteen suhtaudutaan kielteisesti.

Vihreillä ympäristönsuojelun, kulttuurin tukemisen ja maahanmuuton edistämisen tulisi saada enemmän painoarvoa. Keskimääräistä vähemmän ryhmä haluaa edistää Suomen oman edun ajamista EU:ssa ja maanpuolustuskyvyn kohentamista.

Tutkimuksen toteutus

Vastaajille esitettiin 36 asiaa ja tavoitetta. Heiltä kysyttiin, miten niiden tulisi vastaisuudessa painottua hallituksen toiminnassa verrattuna maassamme viime vuosina harjoitettuun hallituspolitiikkaan. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 14.-20.2 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.022. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.