Kuvassa Piia Pasanen uutiset / 17.01.2021

Ylen ja STT:n uutisointiin luotetaan eniten

Ylen TV-uutiset (81 % arvioi uutisoinnin erittäin tai melko luotettavaksi), Ylen radiouutiset (79 %) ja STT (78 %) ovat kansalaisten mielestä luotettavimmat, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön laajasta kansalaistutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Selvä enemmistö suomalaisista arvioi myös MTV3:n uutisten (70 %), Helsingin Sanomien (65 %) sekä oman maakunnan suurimman lehden (62 %), asuinkunnan paikallislehden (59 %) ja Kauppalehden (57 %) uutisoinnin luotettavaksi.

Neljäsosa kansalaisista luottaa iltapäivälehtien (Ilta-Sanomat 26 % ja Iltalehti 24 %) uutisointiin. Molempien lehtien osalta kaksi viidestä (IS 40 % ja IL 39 %) katsoo, että ne eivät ole sen enempää luotettavia kuin epäluotettaviakaan. Maaseudun Tulevaisuuden uutisointia puolestaan kaksi viidestä (42 %) arvioi luotettavaksi.

Kymmenesosa (10 %) luottaa suoranaisesti sosiaalisen median ”uutisiin”. Enemmistö (61 %) pitää niitä epäluotettavina ja joka neljäs (25 %) suhtautuu neutraalisti (ei luotettavia eikä epäluotettavia). Epäluottamus sosiaalisen medianuutisointia kohtaan on vähentynyt reilun vuoden aikana seitsemän prosenttiyksikköä. 18–30-vuotiaista joka viides (21 %) luottaa sosiaalisen median uutisointiin.

Enemmistö (59 %) pitää oman kaupungin/kunnan paikallislehden uutisointia luotettavana. Luottamus lisääntyy kuntakoon pienentyessä. Taajaan asutuissa ja maaseutumaisissa kunnissa paikallislehden uutisointi koetaan käytännössä yhtä luotettavaksi kuin maakunnan ykköslehden uutisointi. Kaupunkimaisissa kunnissa arvostetaan enemmän maakunnan ykköslehtiä.

Pääkaupunkiseudulla asuvista 71 % pitää HS:n uutisointia luotettavana. Etelä-Suomessa (pois lukien Uusimaa) 67 %, Länsi-Suomessa 68 % sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa 67 % väestöstä luottaa erittäin tai melko paljon oman maakuntansa ykköslehden uutisointiin.

Vahvinta luottamus Ylen uutisointiin on SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien piirissä. MTV3:n uutisointiin luottavat eniten kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n kannattajat. HS:n uutisointiin uskovat eniten vihreiden ja RKP:n tukijat.  Maakunnan ykköslehtien uutisointiin luottamus oli vahvinta SDP:n, kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien kannattajissa.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.  Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa marraskuussa 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 4 516. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan yksi ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087.

 

Valtuutettukyselyn tulokset uutisoinnin luotettavuudesta:

Valtuutettujen mielestä STT ja Yle ovat luotettavimmat uutisoijat

#gallup #kansalaiset #kansalaisgallup #kansalaistutkimus #kyselytutkimus #luotettavuus #media #uutisointi

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.