uutiset / 09.11.2019

Sananvapauden rajat – Sanomisen sääntelyä ei saa lisätä, mutta rikoslaissa säilytettävä kiihottaminen kansanryhmää kohtaan

Enemmistö (61 %) suomalaisista ei halua yhteiskunnan sääntelevän ja valvovan ihmisten sanomisia nykyistä tiukemmin. Vajaa kolmannes (30 %) olisi halukas kaventamaan sananvapautta, käy ilmi KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Puoluekanta on yhteydessä näkemyksiin tarpeesta kutistaa ihmisten mahdollisuuksia ilmaista mielipiteitään julkisuudessa. Keskimäärää enemmän ehdotus saa tukea SDP:n (50 %), vasemmistoliiton (44 %) ja vihreiden (41 %) kannattajilta. Selvä enemmistö perussuomalaisten (81 %); ryhmän muut (70 %), johon kuuluvat muun muassa RKP:n ja kristillisdemokraattien kannattajat; kokoomuksen (68 %) ja keskustan (61 %) kannattajista tyrmää ehdotuksen sananvapauden nykyistä tiukemmasta sääntelystä.

Sananvapauden rajoittaminen jakaa kansan. Väite, jonka mukaan sananvapautta ei tulisi rajoittaa millään perusteilla jakaa kansan kahtia. Lähes joka toinen (48 %) yhtyy väittämään ja lähes samansuuruinen joukko (45 %) tyrmää sen.

Enemmistö perussuomalaisten (76 %), ryhmän muut (58 %) (muun muassa RKP:n ja kristillisdemokraattien kannattajat) ja kokoomuksen (51 %) tukijoista on taipuvainen ajattelemaan, että ei ole mitään perusteita rajoittaa sananvapautta. Sen sijaan enemmistö vasemmistoliiton (63 %), vihreiden (63 %), SDP:n (60 %) ja keskustan (51 %) kannattajista kiistää sen, että sananvapaudella ei olisi mitään rajoja.

Selvä enemmistö (67 %) suomalaisista tyrmää väittämän, että rikoslaista poistettaisiin kiihottaminen kansanryhmää kohtaan. Kansalaisista vain viidesosa (21 %) kannattaa ehdotusta. Enemmistö myös niistä, jotka näkevät, ettei sananvapaudella tule olla mitään rajoja, vastustaa ajatusta poistaa lakipykälä kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan.

Vain perussuomalaisten kannattajien enemmistö (62 %) olisi valmis poistamaan rikoslaista tämän pykälän. Kaikkien muiden puolueiden kannattajien enemmistö vastustaa ehdotusta poistaa rikoslaista kiihottaminen kansanryhmää kohtaan. Tiukinta vastustus on vihreiden (91 %) ja vasemmistoliiton (89 %) kannattajien keskuudessa.

Valtaosa (68 %) suomalaisista hyväksyy väitteen, jonka mukaan lainsäädännön tehtävä ei ole suojella ihmisiä mielipahalta muiden ihmisten sanomisista. Vain neljännes (24 %) tohtii olla eri mieltä.

Enemmistö kaikkien puolueiden tukijoista ilmoittaa, että lainsäädännöllä ei pidä yrittää suojella ihmisiä siltä pahalta ololta, jota muiden ihmisten puheet aiheuttavat. Vahvimmin tällä kannalla ovat perussuomalaisten (85 %) ja kokoomuksen (78 %) kannattajat.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 6.–11.9.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 127. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa

 

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

#gallup #kyselytutkimus #mielipide #sananvapaus

2 kommenttia

  1. Aika tasavahva erimielisyys. Poikkeuksena STTK, PS ja osin viher-vasemmisto.

    Ehkä voisi ajatella että missä on valtaa tai sen puutetta, mielenkiinto valtaa kohtaan on suuri.

    Olisiko ikärajoja säätämällä voitu saada hieman erinäköinen tulos? Esim. mielipahakysymykseen, mikä on ero alle 45-vuotiailla ja sitä vanhemmilla? Muuttuuko asenne vanhuusiällä? Entä mitä nuoriso eli alle 25v ymmärtää sanasta mielipaha?

  2. ”Tiukinta vastustus on vihreiden (91 %) ja vasemmistoliiton (89 %) kannattajien keskuudessa.”

    Tässä se taas nähtiin: Vihreät on poikkeuksellinen ääriliike Suomen poliittisella kentällä.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.