uutiset / 30.05.2020

Kaksi kolmesta kannattaa ihmistyön korvaamista roboteilla – Puolet kannattaa pitkäaikaisen hoidon hakemista vapaaehtoisesti ja tuetusti mistä tahansa maailmalta

Selvä enemmistö (68 %) kannattaa ainakin jossain määrin sitä, että tekoälyn ja teknologisen kehityksen avulla korvataan ihmistyötä roboteilla riittävän työvoiman ja peruspalveluiden varmistamiseksi tulevaisuudessa. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Reilu neljännes (28 %) suhtautuu tällaiseen ehdotukseen nuivasti.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Keskimäärää enemmän tekoäly ja robotisaatio saavat tukea Akavan jäseniltä (83 %), yrittäjiltä (81 %), suurituloisilta (80 %) ja ylemmiltä toimihenkilöiltä (79 %). Merkille pantavaa on, että kaikissa vastaajaryhmissä selvä enemmistö kannattaa vähintään jossain määrin ihmistyön korvaamista tekoälyllä ja roboteilla. Keskimäärää varauksellisemmin suhtautuvat STTK:n jäsenet, joista reilu puolet (57 %) kannattaa ja kaksi viidestä (41 %) vastustaa ihmistyön korvaamista esitetyllä tavalla.

Puoluekannan mukaan ehdotuksesta innostuvat etenkin vihreiden (85 %) ja kokoomuksen (80 %) kannattajat. Nihkeimpiä ovat perussuomalaisten kannattajat, joista lähes kolme viidestä (58 %) kannattaa ja lähes kaksi viidestä (38 %) vastustaa roboteilla korvattavaa ihmistyötä.

Puolet suomalaisista kannattaa pitkäaikaisen hoidon hakemista vapaaehtoisesti ja tuetusti mistä tahansa maailmalta

Yhtenä ratkaisuna tulevaisuuden haasteisiin on esitetty ulkomaalaisen työvoiman nykyistä laajempaa käyttöä. Apua ulkomaalaisilta voidaan saada paitsi Suomessa myös ulkomailla. Suomalaiset voisivat hoidattaa itseään vapaaehtoisesti ja tuetusti myös ulkomailla ja tällä keinoin varmistaa työvoiman ja peruspalveluiden riittävyyttä Suomessa.

Joka toinen (49 %) suomalainen kannattaa mahdollisuutta hakea tarvitsemaansa pitkäaikaista hoitoa vapaaehtoisesti ja tuetusti mistä päin tahansa maailmaa. Lähes kaksi viidestä (38 %) vastustaa ajatusta ainakin jossain määrin.

Voimakkainta kannatus tuetun ja vapaaehtoisen hoidon hakemiseen maailmalta on Uudellamaalla (57 %) ja pääkaupunkiseudulla (58 %) asuvien, työväenluokkaan samaistuvien (54 %), SAK:n jäsenten (55 %), keskituloisten (56 %) sekä nuorimpien (58 %) ja eläkeikää lähestyvien (59 %) keskuudessa (18–30- ja 51–60-vuotiaat). Puolueiden kannattajista suurinta tukea ehdotuksella hakea hoitoja ulkomailta antavat vihreiden (60 %), SDP:n (59 %) ja kokoomuksen (53 %) kannattajat.

Vähiten kannatusta ajatus saa 41-50 -vuotilailta (40 %), akateemisesti koulutetuilta (42 %), yrittäjiltä (43 %), Pohjois- ja Itä-Suomessa asuvilta (44 %) ja STTK:n jäseniltä (44 %).

Kyselytutkimuksen taulukot löydät tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 13.–18.3.2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 053. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan koko aineistosta vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

#gallup #kyselytutkimus #mielipide #robotisaatio

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.