uutiset / 12.10.2019

Kansa: Rasistikorttia saa heilutella, mutta ihmisiä ei saa nimitellä natseiksi eikä suvakeiksi

Suomalaisten mielestä sallittuja sanoja kuvaamaan ihmisiä tai ihmisryhmiä poliittisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa ovat mies-loppuiset nimitykset, esimerkiksi puhemies, asiamies tai vastaavat (88 % hyväksyy täysin tai jossain määrin), vanhus (85 %), kepulainen (76 %), jenkki (73 %), persu (69 %) ja sossu (65 %). Enemmistön mielestä sallittuja ovat myös kukkahattutäti (62 %), rasisti (58 %), viherpiipertäjä (54 %), setämies (53 %) ja vihervassari (51 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Enemmistön mielestä sopimattomia ilmauksia on kuusi. Nämä ovat ryssä (71 % pitää jokseenkin tai täysin sopimattomana), rättipää (70 %), natsi (69 %), neekeri (67 %), suvakki (63 %) ja hurri (58 %). Sanoihin kokkari ja politrukki kolmasosa ei osannut ottaa kantaa. Hihhuleiksi kutsumisen hyväksyy (47 %) ja tuomitsee (47 %) sama määrä.

Miehet ovat pääsääntöisesti sallivampia kuin naiset. Nimitysten natsi, suvakki, persu, rasisti, kyttä, hihhuli ja rättipää käyttöön nuoret (18–30-vuotiaat) suhtautuvat ymmärtäväisemmin kuin ikääntyneet. Sen sijaan nimityksiin neekeri, mamu, kommari, ryssä, sossu ja setämies nuoret asennoituvat ikääntyneitä (yli 60-vuotiaat) kielteisemmin.

Perussuomalaisten kannattajat sallivat ja vihreiden torjuvat muita useammin nimittelyn 

Perussuomalaisten tukijat ovat keskimäärää valmiimpia siunaamaan miltei kaikenlaisten sanojen käytön yhteiskunnallisessa keskustelussa. Vihreiden kannattajat suhtautuvat muita torjuvammin miltei kaikkien nimittelyjen käyttöön. Vasemmistoliiton tukijat ovat samoilla linjoilla vihreiden kannattajien kanssa.

Kokoomuksen kannattajat poikkeavat varsin vähän koko väestön keskiarvosta. SDP:n kannattajat suhtautuvat keskimäärää kielteisemmin ryssittelyyn. Keskustan tukijat suhtautuvat muita varauksellisemmin sanojen vanhus, kepulainen, persu, rasisti ja politrukki käyttöön.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 6.–11.9.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 127. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#kansalaisgallup #nimittely #sananvapaus

1 kommentti

  1. Onko tämän gallupin tekijöille siis jäänyt epäselväksi, että keskustelu esim. ”rättipään” ja ”neekerin” tapaisten ilmaisujen hyväksyttävyydestä on eri kuin keskustelu ”puhemiehen” tapaisten? Rättipääksi voi mm. haukkua, puhemieheksi tai lakimieheksi ei.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.