uutiset / 20.07.2020

Parhaat arvosanat Marinin hallitukselle koronaviruksen taltuttamisessa, heikoimmat työllisyydessä

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä maan hallituksen onnistumisesta eri asioissa. Vastaajien tuli antaa arvio hallituksen onnistumisesta kaikkiaan 13 eri asiassa. Kolme neljästä suomalaisesta antaa erittäin tai melko hyvän arvosanan Marinin hallituksen toimissa koronaviruksen taltuttamiseksi (74 %). Hallitus saa kiitosta myös koulutukseen ja sivistykseen liittyvissä asioissa (54 %) ja toimissa yrityselämän ja talouden tukemiseksi (49 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Lähes joka toinen antaa hallitukselle erittäin tai melko hyvän arvosanan myös turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa (47 %) ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa (47 %).

Eniten tyytymättömyyttä kohdentuu maan talouden tilaan (31 %), työllisyyteen (30 %) ja maahanmuuttoa koskeviin asioihin (29 %). Kunta-asioissa tyytyväisiä ja välimaastossa olevia on kolmannes, tyytymättömiä joka viides.

Kaksi viidestä (38 %) katsoo, että hallitus on onnistunut vastaajien itsensä ja heidän perheidensä tarpeiden huomioonottamisessa hyvin. Tyytymättömiä on neljännes (23 %).

Kansalaisista kaksi viidestä (42 %) on tyytyväinen maan hallituksen toimiin eri asioissa ja vajaa neljännes (22 %) tyytymätön. Reilu neljännes (28 %) arvioi hallituksen onnistuneen eri asioissa jotenkuten. Kiitokset kytkeytyvät pitkälle toimenpiteisiin koronaviruksen seuraamusten taltuttamiseksi.

Marinin hallitus saa enemmän suitsutusta kuin Sipilän hallitus vastaavana ajankohtana neljä vuotta sitten

Marinin hallitus saa Sipilän hallitusta parempia arvosanoja seuraavissa asioissa: koulutus ja sivistys, kunta-asiat, sosiaali- ja terveydenhuolto, ympäristö- ja luonnonsuojelu sekä ihmisten henkilökohtaisten tarpeiden huomioonottaminen. Työllisyys ja maan taloudellinen tila ovat ainoat asiat, joissa hyvien arvioiden osuus oireilee laskusuuntaisesti.

Miehet antavat maan hallitukselle eri asioissa naisia enemmän huonoja arvosanoja

Puoluekanta heijastuu näkemyksissä. SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat ovat kaikkein tyytyväisimpiä hallituksen toimintaan. Keskustan kannattajat ovat monilta osin varsin vaisuja todistamaan hallituksen puolesta. Oppositiopuolueiden kannattajille tuottaa tuskaa antaa hallitukselle hyviä arvosanoja.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 30.5.-4.6 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.001. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#gallup #kansalaiset #kansalaistutkimus #kyselytutkimus #mielipide

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.