uutiset / 29.10.2015

Kansalaiset: Suomessa on liikaa sääntelyä ja määräyksiä

Valtaosa (81 %) suomalaisista yhtyy väittämään, jonka mukaan Suomessa aivan liian monia asioita säädellään liian pikkutarkasti.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti
 Vain vajaa kuudesosa tohtii olla eri mieltä väittämän kanssa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Mielipide liiallisesta sääntelystä saattaa olla jopa hieman voimistunut viime vuoden joulukuusta. (Koko tutkimus liitteenä)

Suuri enemmistö (85 %) torjuu ajatuksen, että viranomaisten tulisi ohjailla kansalaisia voimakkaammin, koska ihmiset eivät pysty muuten elämään oikein. Kansalaisten opastaminen kohti terveempiä elämäntapoja pakolla saa taakseen vain kymmenesosan (10 %) suomalaisista.

Kolme neljästä (77 %) on sitä mieltä, että suurin osa Suomen täysi-ikäisistä ihmisistä kyllä osaa pitää huolta itsestään ilman ohjausta ja määräyksiä. Vajaa viidennes (18 %) on eri mieltä ja epäilee suomalaisten kykyä pitää itsestään huolta. Aiempaa suurempi osa väestöstä luottaa suomalaisten kykyyn huolehtia itsestään.

Vaikka valtaosa väestöstä uskoo, että Suomessa aivan liian monia asioita säädellään liian pikkutarkasti, niin vain noin puolet on harmissaan ja ahdistuksessa. Joka toinen (53 %) on valmis allekirjoittamaan sen, että kieltoja on lähes joka paikassa, mikä harmittaa ja ahdistaa. Väittämään yhtyvien osuus on hieman lisääntynyt.

Suomalaiset jakaantuvat kahteen leiriin suhtautumisessa viranomaistoimintaan. Kaksi viidestä (42 %) ilmoittaa, että uppiniskaiset ja niskuroivat ihmiset vastustavat turhaan viranomaisten tarpeellisia määräyksiä. Ajatuksen torjuu lähes joka toinen (46 %). Mielipiteet eivät ole muuttuneet aiemmasta.

Enemmistö (62 %) kansalaisista on sitä mieltä, että jos joku keksii Suomessa jotain uutta, joka ei ole suoranaisesti kiellettyä, niin todennäköisesti siihenkin tulisi olla jonkin viranomaisen lupa. Neljännes (26 %) torppaa moisen väittämän. Kansalaiset ovat aiempaa vakuuttuneempia siitä, että uuden keksiminen vaatisi maassamme viranomaisten luvan.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy.Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 19.-24.9 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.055. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset #säädökset #sääntely

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.