uutiset / 21.01.2016

Vain reilu viidennes hyvin perillä itsehallintoalueuudistuksesta

Suomalaisten suhtautumista itsehallintouudistukseen selvitettiin kahdella kysymyksenasettelulla. Lähes joka toinen on epätietoinen maakuntien itsehallintouudistuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Hallituspuolueet sopivat marraskuussa uusista, nykyisiin maakuntiin perustuvista itsehallintoalueista, joissa ylintä päätösvaltaa käyttää suoralla vaalilla valittu valtuusto. Itsehallintoalueet järjestävät 1.1.2019 lähtien kuntien ja kuntayhtymien sijasta sosiaali- ja terveyspalvelut. Lisäksi niiden vastuulle tulevat ainakin pelastustoimi, maakuntien liittojen tehtävät sekä elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskusten alueellisen kehittämisen tehtävät, mahdollisesti myös ympäristöterveydenhuolto. Hallituksen mukaan uudistuksen tarkoituksena on varmistaa riittävän vahva rahoituspohja palvelujen järjestämiseen sekä yksinkertaistaa ja kansanvaltaistaa järjestelmää.

Suomalaisten suhtautumista itsehallintouudistukseen selvitettiin kahdella kysymyksenasettelulla. Ensin tiedusteltiin, missä määrin henkilö on perillä itsehallintoalueuudistuksesta. Tämän jälkeen kysyttiin, kuinka tyytyväinen tai tyytymätön on tähän hallituksen uuteen itsehallintoalueita koskevaan linjaukseen. Aineisto liitteenä tekstin lopussa.

Suomalaisista reilu viidennes (22 %) ilmoittaa olevansa hyvin tai melko hyvin perillä itsehallintoalueuudistuksesta. Noin viidennes (19 %) sanoo, ettei ole perillä hyvin, eikä huonosti, siis tietää jotakin asiasta. Lähes joka toisen (46 %) tiedot ovat käytännössä olemattomat.

Keskimäärää paremmin uudistuksesta ovat perillä ylemmät toimihenkilöt ja korkeasti koulutetut. Keskustan ja kokoomuksen kannattajat arvioivat tietävänsä uudistuksesta enemmän kuin muiden puolueiden tukijat. Vasemmistopuolueiden kannattajien tietämys on keskimäärää heikompi.

Keskustan kannattajat ovat tyytyväisiä itsehallintouudistukseen

Suomalaisista noin neljännes (24 %) on tyytyväinen hallituksen itsehallintoalueita koskevaan linjaukseen. Tyytymättömiä (26 %) löytyy yhtä paljon kuin tyytyväisiä. Varsin moni suhtautuu uudistukseen neutraalisti (28 %). Noin viidennes ei pysty ottamaan kantaa.

Tyytyväisyys itsehallintouudistukseen on leimallista etenkin keskustan kannattajille (65 %). Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kannattajat eivät ole lainkaan samassa määrin hyvillään ratkaisusta. Kokoomuksen kannattajista vajaa kolmannes (31 %) on tyytyväinen ja perussuomalaisten tukijoista reilu neljännes (27 %). SDP:n ja Vasemmistoliiton kannattajien keskuudesta löytyy muita enemmän nyreissään olevia.

Lisätietoja: Tutkimusasiamies Veli Pelkonen, 0400-815527.

#gallup #itsehallintoalue #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.