uutiset / 17.07.2015

Kansalaiset: Tupakkaveroa korotettava, veneet- ja moottoripyörät verolle – enemmistö valmis sietämään hallituksen veronkiristykset

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kansalaisten enemmistön kannattaa yksiselitteisesti neljää hallituksen verolinjausta, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Nämä ovat tupakkaveron korottaminen asteittain (kannattaa 83 %), rekisteröityjen veneiden ja moottoriajoneuvojen (moottoripyörät yms.) asettaminen verolle (64 %), kotitalousvähennyksen parantaminen (60 %) ja työn verotuksen keventäminen korottamalla työtulovähennystä (59 %).

Yksikään kuudesta veron kiristystä koskevasta linjauksesta ja kolmesta veronkevennyksestä ei nostata kansalaisten verenpainetta. Enemmistö on valmis hyväksymään (sietämään) kaikki hallituksen esittämät ratkaisut. Eniten vastustusta (ei hyväksy missään olosuhteissa) kohdentuu vuotuisen ajoneuvoveron kiristämiseen (37 % ei hyväksy) sekä sähkön ja lämmön tuotannon verotuksen korotukseen päästöperusteisesti (31 %).

Oppositiopuolueiden kannattajat hyväksyvät hallituksen verolinjaukset

Puoluekanta on yhteydessä myös suhtautumiseen hallituksen veroja koskeviin linjauksiin. Ei ole yllättävää, että hallituspuolueiden kannattajat suhtautuvat verolinjauksiin myönteisemmin kuin oppositiopuolueiden tukijat.

Hallituspuolueiden tukijat kannattavat yksiselitteisesti tupakkaveron kiristystä, työtulo- ja kotitalousvähennyksen korottamista, autoveron laskemista asteittain sekä rekisteröityjen veneiden ja moottoriajoneuvojen verollepanoa. Myönteisimmin näihin linjauksiin suhtautuvat kokoomuksen kannattajat.

Hallituspuolueiden tukijoiden keskuudessa on muutama kipupiste, jossa yhteinen rintama rakoilee. Enemmistö perussuomalaisten kannattajista (56 %) ei hyväksy missään oloissa vuotuisen ajoneuvoveron kiristämistä. Tämän lisäksi perussuomalaisten kannattajista joka toinen (47 %) torjuu ehdottomasti ajatuksen sähkön ja lämmön tuotannon verotuksen korotuksen päästöperusteisesti. Nämä eivät ole mieluisia keskustan ja kokoomuksen tukijoille, mutta enemmistö on kuitenkin valmis hyväksymään tiukennukset osana kokonaisuutta.

Oppositiopuolueiden kannattajat eivät ole suoranaisesti tyrmäämässä hallituksen veroja koskevia aikeita. Enemmistö oppositiopuolueiden kannattajista antaa tukensa tupakkaveron korotukselle, veneiden ja moottoriajoneuvojen verottamiselle, työtulo- ja kotitalousvähennyksen korottamiselle verotuksessa. Myös muut hallituksen esittämät veroratkaisut ollaan valmiita hyväksymään vaikka niistä suoranaisesti ei pidettäisiinkään. Vuotuisen ajoneuvoveron kiristäminen on oppositiopuolueiden kannattajille helpompi asia hyväksyä kuin hallituspuolueiden tukijoille.

Tutkimuksessa selvitettiin suhtautumista maan hallituksen veroratkaisuihin osana hallitusohjelmaa. Vastaajat arvioivat kaikkiaan yhdeksän veroja koskevaa toimenpidettä, joista kolme on luonteeltaan verohelpotuksia, kuusi veronkirityksiä.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 5.-11.6 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.001. Vastaajat edustavat maamme 18-75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.