uutiset / 27.01.2013

Aate ja edut puoluevalinnan peruste kuntavaaleissa

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Viime kunnallisvaaleissa tärkeimmäksi puoluevalintaan vaikuttaneeksi tekijäksi nousi puolueen aatteellinen linja (56 % vaikutti ratkaisevasti tai paljon). Toiseksi merkittävin tekijä oli puolueen kyvykkyys ajaa oman sosiaaliryhmän etuja (47 %). Kolmannella sijalla olivat tasavahvasti se, että kokee itsensä puolueen vakituiseksi kannattajaksi (41 %), sekä puolueen toiminta neljän edellisen vuoden aikana (41 %). Tiedot käyvät ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön TNS Gallup Oy:ltä tilaamasta tutkimuksesta Kansalaismielipide ja kunnat – Ilmapuntari 2012 (PDF).

Vaalikone ei ollut tärkeä vaikuttaja äänestyskäyttäytymiseen. Vain 12 prosenttia vastaajista katsoi, että se vaikutti melko paljon tai ratkaisevasti. Halu näpäyttää päättäjiä omalla äänestyskäyttäytymisellään ei myöskään ollut merkittävä tekijä (13 % vaikutti ratkaisevasti tai paljon).

Tulosten mukaan kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden kannattajat painottivat keskimäärää enemmän aatteellisideologisia perusteita. Keskustan ja perussuomalaisten kannattajat poikkeavat muista siinä, että heidän keskuudessaan korostettiin muita enemmän puolueen kampanjan onnistumista ja ehdokasasettelua kotikunnassa. Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa valintaperusteena oli keskimäärää useammin muutos- ja vaihtelunhalu.

TNS Gallup Oy keräsi tutkimusaineiston marraskuun viimeisen viikon aikana 2012. Haastatteluiden määrä oli 1 152. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntansa.

Tutkimusjulkaisussa on lisäksi aineistoa Gallup Kanavalla (internetpaneelissa) toukokuussa 2012 tehdyistä haastatteluista (968). Lisäksi elokuussa 2012 toteutettiin tutkimus maakunnittain. Haastatteluja tehtiin 18–74 vuotta täyttäneiden keskuudessa kaikkiaan 4 977. Haastateltuja oli maakunnittain 115–524.

Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.