uutiset / 08.07.2015

Lähes puolet kansasta myötäsukaisia yhteiskuntasopimukseen

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Lähes joka toinen (46 %) suomalainen suhtautuu Sipilän hallituksen yhteiskuntasopimusta koskevaan ehdolliseen linjaukseen vähintäänkin melko myönteisesti. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön uusimmasta kansalaistutkimuksesta. Kielteisesti suhtautuvia on vain reilu viidennes (22 %) kansalaisista. Yksi kuudesosa (16 %) on odottavalla kannalla, ei anna tukea, mutta ei myöskään tyrmää ajatusta.

Maan hallitus saa tukea etenkin ikääntyneemmiltä, ylemmiltä toimihenkilöiltä, yrittäjiltä ja eläkeläisiltä sekä akavalaisilta. Nuoremmat ikäluokat, alemmat toimihenkilöt, työntekijät ja opiskelijat eivät suoranaisesti tyrmää hallituksen ehdollista lupausta, moni jää joko odottavalle kannalle tai ei pysty muodostamaan mielipidettä asiasta.

Puoluekanta heijastuu suhtautumisessa hallituksen lupaukseen. Hallituspuolueiden kannattajista kaksi kolmesta (67 %) suhtautuu myönteisesti ja yksi kymmenestä (11 %) kielteisesti.

Oppositiopuolueiden tukijoista neljännes (24 %) pitää hallituksen linjausta hyvänä ja kaksi viidestä (41 %) tyrmää sen. Etenkin SDP:n tukijat jakaantuvat kahtia. SDP:n kannattajista vajaa kolmannes (29 %) suhtautuu hallituksen yhteiskuntasopimusta koskevaan linjaukseen myönteisesti ja kaksi viidestä (42 %) kielteisesti.

Hallitus on esittänyt tavoittelevansa yhteiskuntasopimusta työmarkkinaosapuolten ja etujärjestöjen kanssa. Hallitus on luvannut toteuttaa miljardin euron (1.000 miljoonaa euroa) ansiotuloveron lisäkevennykset, sekä olla toteuttamatta ehdolliset 1,5 miljardin euron säästöt, mikäli maassamme saadaan aikaan yhteiskuntasopimus.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Aineisto on koottu Gallup Kanavalla 5.-11.6 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.001. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

LIITTEESSÄ YKSITYISKOHTAINEN KUVIO TAUSTAMUUTTUJITTAIN

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.