Valtaosa (74 %) suomalaisista arvioi, että rajoittavia säännöksiä, määräyksiä ja ohjeita on liian paljon tarpeeseen nähden. Selvä enemmistö (78 %) suomalaisista yhtyy myös väittämään, jonka mukaan aivan liian monia asioita säädellään liian pikkutarkasti. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön TNS Gallup Oy:llä teetättämässä tutkimuksessa. Niitä, jotka olisivat halukkaita lisäämään sääntelyä, ei juuri ole. Katso koko tutkimus täältä.
Oman itsensä osalta kansalaiset ovat varovaisempia arvioissaan. Noin puolet (47 %) väestöstä arvioi, että yhteiskunnan erilaiset säädökset, määräykset ja ohjeet rajoittavat omaa elämää aivan liikaa tai jonkin verran liikaa. Kaksi viidestä (42 %) on sitä mieltä, että yhteiskunnan normeja on heidän oman elämän kannalta sopivasti.
Etenkin perussuomalaisten ja keskustan kannattajat kokevat, että normit rajoittavat heidän elämäänsä liian kanssa.
Elinkeinojen harjoittamista ja rakentamista rajoitetaan liiaksi
Enemmistön mielestä liikaa rajoituksia kohdentuu elinkeinojen harjoittamiseen (luvat) sekä rakentamiseen ja remontointiin. Lisäksi noin puolet väestöstä arvioi alkoholijuomien valmistusta ja myyntiä sekä kauppojen ja ravintoloiden aukioloaikoja rajoitettavan liian kanssa. Asiat, joissa sääntely on kutakuinkin kohdallaan, on useampia. Näihin kuuluvat ainakin pankkitoiminta, kuluttajansuojelu sekä ympäristönsuojelu.
Missään asioissa ei haluttaisi lisätä normeja tiukemmaksi. Sääntelyn tiukentaminen on kauhistus etenkin kokoomuksen kannattajille.
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla joulukuussa 2014. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.010. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087
Joo rakennetaan tontit täyteen huteria hökkeleitä yms, slummithan meiltä vielä puuttuu…
Nyt on tutkittu asiaa. Näin yrittäjän näkökulmasta kaikki sääntely on lisääntynyt tässä n.10 vuoden yrittäjä historian aikana.
Ilmoituksia joutuu tekemään kuukausittain ja vuosittain mitä erilaisimpia.
Tulkitsen tämän yrittäjä vihamielisyydeksi.
Ilmoitusten lisäksi on tullut nämä erilaiset kortit. Työturvakorttia, tulityökorttia, nostinkorttia, hygieniapassia ja lisää pukkaa koko ajan.
Korttikulut lienee verovähennyskelpoisia?, mutta näihin ”koulutuksiin” kuluva aika ei. Työtä tekevälle yrittäjälle on iso raha sivusuun kun käy näissä pölhö koulutuksissa.
T.RemppaVeljet/ Juha