uutiset / 09.07.2015

Hallitus vastaan oppositio – kansan kanta

Suomalaisista kaksi viidestä (41 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maamme asioita on erittäin tai melko hyvä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti
 Noin neljännes (23 %) suhtautuu asiaan neutraalisti (ei hyvä eikä huono). Reilu neljännes (28 %) epäilee maan hallituksen kyvykkyyttä. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön Suomi Areenan avajaisissa Porissa maanantaina julkistamasta kansalaistutkimuksesta ( Hallitus vs oppositio kansan kanta 2 ).

Puoluekanta heijastuu arvioissa maan hallituksen kyvykkyydestä. Enemmistö hallituspuolueiden kannattajista (64 %) arvioi hallituksen kyvyn hyväksi. Vain yksi kymmenestä on epäuskoinen. Oppositiopuolueiden kannattajista puolet (50 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko huono.

Hallitukseen luotetaan enemmän kuin oppositioon

Suomalaisista kaksi viidestä (41 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maamme asioita on erittäin tai melko hyvä. Noin neljännes (23 %) suhtautuu asiaan neutraalisti (ei hyvä eikä huono). Reilu neljännes (28 %) epäilee maan hallituksen kyvykkyyttä. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön Suomi Areenan avajaisissa Porissa maanantaina julkistamasta kansalaistutkimuksesta.(HALLITUS VS OPPOSITIO)

Puoluekanta heijastuu arvioissa maan hallituksen kyvykkyydestä. Enemmistö hallituspuolueiden kannattajista (64 %) arvioi hallituksen kyvyn hyväksi. Vain yksi kymmenestä on epäuskoinen. Oppositiopuolueiden kannattajista puolet (50 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko huono.

Vajaa kolmannes tyytymätön hallitusohjelmaan

Suomalaisista kaksi viidestä (39 %) on enemmän tai vähemmän tyytyväinen hallitusohjelmaan ja vajaa kolmannes (30 %) tyytymätön. Neljännes (23 %) suhtautuu hallitusohjelmaan neutraalisti, ei ole enempää tyytyväinen kuin tyytymätön.

Hallituspuolueiden kannattajista selvä enemmistö (61 %) on tyytyväisiä ohjelmaan ja tyytymättömiä on noin joka kymmenes (12 %). Oppositiopuolueiden kannattajien luvut ovat lähes päinvastaiset. Tyytymättömiä on 55 prosenttia ja tyytyväisiä 15 prosenttia.

Oppositio ei ole vielä onnistunut haastamaan hallitusta

Suomalaisista vain kuudesosa (17 %) arvioi, että oppositio on onnistunut erittäin tai melko hyvin haastamaan maan hallitusta. Enemmän kuin kaksi viidestä (43 %) arvioi, että oppositio on suorastaan epäonnistunut. Neljännes suhtautuu opposition toimiin lähinnä neutraalisti (ei ole onnistunut hyvin eikä huonosti).

Merkillepantavaa tuloksissa on se, että edes oppositiopuolueiden kannattajat eivät suitsuta opposition kyvylle haastaa maan hallitusta. Oppositiopuolueiden tukijoista alle kolmannes (30 %) antaa hyvä arvosanan ja lähes yhtä moni heikon (28 %).

Opposition kyky esittää vaihtoehtoja – yksi viidestä uskoo, kaksi viidestä ei

Näkemykset opposition kyvystä tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle ovat käänteisiä arvioihin maan hallituksen kyvykkyydestä. Vain reilu viidennes (22 %) uskoo opposition kyvyn erittäin tai melko hyväksi. Enemmän kuin kaksi viidestä (42 %) epäilee avoimesti opposition kyvykkyyttä.

Merkillepantavaa tuloksissa on se, että alle puolet (45 %) oppositiopuolueiden kannattajista luottaa opposition kykyyn tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n kannattajista vähemmän kuin kaksi viidestä (38 %) uskoo opposition kykyihin.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 5.-11.6 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.001. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #hallitusohjelma #kansalaiset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.