uutiset / 17.07.2021

Kansalaiset: Kuntien tehostettava toimintaansa sote-uudistuksen myötä – ei lisättävä uusia tehtäviä

Enemmistö (59 %) suomalaisista katsoo, että kuntien tulisi sote-uudistuksen myötä ensisijaisesti tehostaa toimintaa vastaamaan jäljelle jäävien tehtävien määrää, eikä ainakaan heti ottaa uusia tehtäviä itselleen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Noin kuudesosa (15 %) on sitä mieltä, että poistuvien tehtävien sijalle voisi ottaa uusia tehtäviä. Epätietoisia on noin neljännes (26 %). Kansalaismielipide ei ole muuttunut neljän vuoden aikana.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Ylemmät ja alemmat toimihenkilöt, yrittäjät, eläkeläiset, korkeasti koulutetut ja keskiluokkaan samaistuvat ovat keskimäärää useammin sitä mieltä, että uusia tehtäviä ei tulisi hamuta lisää, vaan toimintaa olisi alkuun tehostettava vastaamaan jäljelle jääviä tehtäviä. Puoluekannan mukaan tätä mieltä ovat etenkin perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kannattajat.

Enemmistö kansalaisista ilmoittaa, että kuntien tulisi omaehtoisesti lisätä vastuita työllisyyden edistämisessä (54 %) sekä teknisissä palveluissa ja ympäristötoimessa (kadut, vesi jne.) (53 %).

Lähes joka toinen (45 %) lisäisi tehtäviä myös elinkeinojen edistämiseksi (45 %). Suuri osa myös niistä, jotka periaatteessa suhtautuvat tehtävien lisäämiseen varauksellisesti, lisäisivät kuntien vastuita em. asioissa. Tuloksista voi tehdä ainakin sen johtopäätöksen, että vastuita eri tehtäväalueilla voisi joskus vastaisuudessa lisätä.

Kaksi viidestä olisi valmis asettamaan lisää vaatimuksia kunnille asumispalveluissa ja liki kaksi viidestä lisäisi toimia liikuntapaikkojen ja -mahdollisuuksien kehittämiseksi.

Nyt saadut tulokset ovat samansuuntaisia kuin vuonna 2017. Hieman aiempaa useampi toivoo vastaisuudessa panostuksia etenkin liikuntapaikkojen ja -mahdollisuuksien parantamiseksi.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen taustatiedot. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 18.–23.6 2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1027. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087

#gallup #kansalaiset #kansalaiskysely #kuntien tehtävät #kysely #sote #sote-uudistus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.