uutiset / 25.08.2018

Kaksi viidestä valtuutetusta pitää valmiuksia sote- ja maakuntauudistuksen toteutukseen hyvinä

Reilut kaksi viidestä (43 %) kaupunkien ja kuntien valtuutetusta pitää valmiuksia toteuttaa sote- ja maakuntauudistus hyvinä tai erittäin hyvinä. Huonoiksi tai erittäin huonoiksi valmiudet kokee reilu neljäsosa (27 %) valtuutetuista. Neutraali kanta, ei hyvä eikä huono, on niin ikään reilulla neljänneksellä (28 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kainuussa kolme viidestä valtuutetusta (62 %) kokee valmiudet hyvinä tai erittäin hyvinä. Seuraavaksi myönteisemmin valmiudet nähdään Etelä-Karjalassa (57 %) ja Pohjois-Karjalassa (54 %). Vähintään puolet valtuutetuista Etelä- (62 %) ja Pohjois-Pohjanmaalla (52 %), Kymenlaaksossa (52 %), Satakunnassa (51 %), Pohjois-Savossa (50 %) ja Keski-Pohjanmaalla (50%) kokee valmiudet uudistuksen toteutukseen hyvinä.

Muutamassa maakunnassa suurempi osa valtuutetuista kokee valmiudet ryhtyä toteuttamaan sote- ja maakuntauudistusta heikommaksi kuin paremmaksi. Uudenmaan valtuutetuista 44 %, näkee valmiuden olevan huonot tai erittäin huonot. Seuraavaksi heikoimmat valmiudet nähdään Keski-Suomessa (41 %) ja Pohjanmaalla (40 %).

Puolueittain tarkastellen suurimmat valmiudet uudistuksen toteuttamiseen on keskustan valtuutetuilla, joista kaksi kolmesta (66 %) kokee ne hyviksi. RKP:n (46 %) ja kokoomuksen (44 %) valtuutetuista vajaa puolet ja SDP:n (39 %) valtuutetuista kaksi viidestä pitää valmiuksia hyvinä. Selkeästi huonoina valmiuksia uudistukseen pidetään perussuomalaisten (49 %) ja vasemmistoliiton (47 %) valtuutettujen piirissä.

Kuntakoolla ei ole suurta merkitystä suhtautumisessa. Alle 6 000 asukkaan kuntien valtuutetuilla on kuitenkin hieman paremmat valmiudet uudistukseen. Valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajilla oli rivivaltuutettuja myönteisempi suhtautuminen valmiuksiin.

Valtiolla ja muussa julkisessa organisaatiossa työskentelevät valtuutetut kokivat valmiudet parhaiksi ja työttömät heikoimmiksi. Kunnissa töissä olevista valtuutetuista (41 %) kaksi viidestä piti valmiuksia hyvinä ja reilu neljännes (28 %) huonoina.

Koko kyselytiivistelmä luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön valtuutettukyselyn toteutti Media Clever Oy, VTM Janne Sivonen. Tieto kerättiin internet-kyselynä toukokuussa 2018 kaupunkien ja kuntien valtuutetuilta. Kysely lähetettiin sähköpostiosoitteiden perusteella 7027 kaupunkien valtuutetulle. Vastauksia tuli 946 kpl. Vastausprosentti on 13.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 – 570087.

#maakunnat #maakuntauudistus #sote-uudistus #valmiudet #valtuutettukysely #valtuutetut

1 kommentti

  1. Puolueittain tarkasteltuna suurin USKO valmiuksiin on kokoomuksen valtuutetuilla. Aivan eri asia kuin se kenellä on suurimmat valmiudet.
    Ja vihreiltäkö ei kysytty ollenkaan?

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.