uutiset / 04.10.2021

Sote: Uudistettu rahoitusmalli parantaa mahdollisuuksia tasavertaiseen palvelujen saatavuuteen

Asiakkaiden kannalta sote-rahoituksen uudistettu rahoitusmalli parantaa mahdollisuuksia tasavertaiseen palvelujen saatavuuteen asuinpaikasta riippumatta. Palvelujen tarvepohjaisen rahoituksen kohdentaminen voi tuottaa aluksi alueellisia sopeutumisongelmia ja -reaktioita, joita kuitenkin rajoitetaan rahoitusmuutosten asteittaisen toteutuksen avulla.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Sote-uudistus on jatkunut eri vaiheineen jo yli 15 vuotta. Sote-sopan keittokirja on katsaus sote-uudistuksen etenemiseen eri näkökulmista vuosina 2003–2021.

Uudistuksen sivutuotteena maakunnissa ja kunnissa on tehty paljon erilaisia osauudistuksia, jotka ovat olleet tavoitellun lopputuloksen kanssa samansuuntaisia ja vieneet kehitystä huomaamatta eteenpäin. Monissa maakunnissa toimii jo kattava integroitu sote-organisaatio, joka helpottanee valtakunnalliseen uudistukseen sopeutumista.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymällä on jo yli 15 vuoden kokemus perusterveydenhuollon, sosiaalipalvelujen, erikoissairaanhoidon, vanhuspalvelujen ja ympäristöterveydenhuollon yhteisestä organisaatiosta. Kokonaan uuden toimintakulttuurin luominen vie tiettävästi aikaa vähintään yhden sukupolven verran eli noin 30 vuotta. Kehittäminen on siis kesken niin Kainuussa kuin muuallakin, mutta hyvällä alulla jo ollaan.

Sote-sopan keittokirja – Sote-uudistuksen taustatekijät ja käännekohdat julkaistaan Kunnallisalan kehittämissäätiön Julkaisut-sarjassa.

 

Lisätietoja:

Esa Ahonen, ex-hallintoylilääkäri, yhtymähallituksen vpj, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, 041 317 3077

Maire Ahopelto, kuntayhtymäjohtaja, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, 044 777 3033

#julkaisu #palvelut #rahoitus #rahoitusmalli #sote #sote-uudistus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.