uutiset / 03.03.2018

Maakunta- ja eurovaalien vetovoima on laimeaa

Vain joka toinen (52 %) on kiinnostunut eurovaaleista ja hieman alle puolet maakuntavaaleista (47 %), käy ilmi KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Valtaosa (78 % hyvin tai melko) suomalaisista on kiinnostuneita ensi vuoden huhtikuussa järjestettävistä eduskuntavaaleista.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Ikä on yhteydessä kiinnostukseen vaaleista. Mitä ikääntyneempi väestöryhmä, sitä innostuneempi on maakuntavaalista. Samantyyppinen riippuvuus on myös eduskunta- ja eurovaaleissa. Nuorimmat ikäluokat, 18-30- ja 31-40-vuotiaat ovat kiinnostuneita eduskuntavaaleista. Sen sijaan maakunta- ja eurovaalit tuntuvat nuoremmista jokseenkin mielenkiinnottomilta.

Kuntatyyppi on yhteydessä näkemyksiin. Maaseutumaisissa kunnissa asuvista keskimäärää useampi on kiinnostunut maakuntavaaleista (57 %). Pääkaupunkisedulla ollaan puolestaan muita viehättyneempiä eurovaaleista (65 %).

Koulutus ja ammattiasema heijastuvat vastauksissa. Korkeasti koulutetut, ylemmät toimihenkilöt ja ylempää keskiluokkaan samaistuvat ovat keskimäärää kiinnostuneempia kaikista edessä olevista vaaleista. Vähän koulutusta saaneiden, työntekijöiden ja työväestöön kuuluvien into on laimeata vaalista riippumatta.

Puoluekannan mukaan maakuntavaalit kiehtovat keskustan (63 %) ja kokoomuksen (61 %) tukijoita. Eduskuntavaalit taas kiinnostavat kaikkien puolueiden kannattajia, hieman keskimäärää enemmän kokoomuslaisia (92 %). Eurovaalit näyttäisivät olevan etenkin kokoomuksen kannattajien mieleen (69 %).

Suomessa järjestetään kolmet vaalit reilun vuoden aikana. Ensi lokakuussa järjestetään maakuntavaalit, ensi vuoden huhtikuussa eduskuntavaalit ja toukokuun lopussa eurovaalit.

Tutkimuksen kuviot luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.2.-7.2.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.007. Vastaajat edustavat maamme 18-79 vuotta täyttänyttä väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#eduskuntavaalit #eurovaalit #maakuntavaalit

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.