uutiset / 06.07.2019

Suomalaiset viettävät vapaa-aikaansa mieluiten veden äärellä omassa rauhassa

Suurin osa suomalaisista haluaa olla vapaa-ajan asunnollaan veden äärellä (82 %), omassa rauhassa (73 %) paikkakunnalla, jossa on hyvä ilmapiiri (75 %) ja hyvät lähipalvelut (74 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Muita enemmistön arvostamia asioita ovat hyvät ulkoilu-, lenkkeily- ja marjastusmahdollisuudet (65 %), hyvät liikenneyhteydet (66 %), sijainti lähellä vakituista kotia (59 %) sekä vapaa-ajan asunnon hyvä varustelutaso mukavuuksilla (54 %). Mahdollisuus muuttaa pysyvästi vapaa-ajan asuntoon vetoaa kahteen suomalaiseen viidestä (41 %).

Sen sijaan naapureiden läheisyyttä ja seuraa (69 % ei kovin tai lainkaan tärkeä) ei juuri kaivata. Myöskään paikkakunnan monipuolinen kulttuuri- ja tapahtumatarjonta (56%), osallistumismahdollisuudet (54 %) ja sijainti lähellä isompaa kaupunkia tai taajamaa (52 %) ei ole enemmistölle suomalaisista erityisen tärkeää.

Yli 60-vuotiaat (88 %) haluavat muita enemmän vapaa-ajan asunnon sijaitsevan vesistön rannalla. Vapaa-ajan asuntoon haluaisivat hieman muita enemmän muuttaa pysyvästi SAK:n jäsenet (49 %), perussuomalaisten kannattajat (49 %) ja maaseudulla asuvat (48 %). Omaa rauhaa korostavat erityisesti perussuomalaisten kannattajat (86 %) ja taajamissa asuvat (83 %). Asunnon sijainti lähellä isompaa keskusta on tärkeää erityisesti pääkaupunkiseudulla (50 %) ja Uudellamaalla (48 %) asuville.

Vapaasti valittaessa loma vietetään mieluiten vesistön äärellä tai kodissa

Lähes joka toinen (46 %) suomalainen viettäisi kaikkein mieluiten lomansa vesistön äärellä kodin ulkopuolella. Reilu viidennes (22 %) suomalaisista kokee kaikkein mieluisimmaksi loman vieton kotona nykyisessä asunnossa. Joka kymmenes (11 %) unelmoi lomasta veneellä seilaten tai matkailuautolla kierrellen. Loman vietto kaupungin keskustassa (7 %) tai erämaassa (6 %) on yhtä suosittua.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 7.-13.6.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 003. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen 0400-570087.

#gallup #kyselytutkimus #vapaa-aika

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.