uutiset / 16.10.2021

Kansalaiset aluevaaleista: Hyvä aluevaltuustoehdokas ajaa koko maakunnan etua – kansanedustajia ei mielellään ehdolle

Kansalaisten mielestä hyvän aluevaltuutetun tulee ennen muuta ajaa koko maakunnan etua (89 % näkisi erittäin tai melko mielellään omassa valtuutetussaan), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Lisäksi hänen tulee olla omasta asuinkunnasta (86 %) ja ajaa sen etua (84 %), pitää yhteyttä äänestäjiinsä (84 %) ja edistää heidän etuaan (83 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Hyvällä valtuutetulla tulisi olla myös ”laajat suhdeverkostot” (76 %). Se, että aluevaltuutetulla ”on oikea puoluetausta” on jokseenkin merkittävä reunaehto valinnan näkökulmasta (71 %).

Enemmistö naisista (52 %), nuorista (53 %), akateemisen koulutuksen saaneista (51 %) ja vihreiden kannattajista (54 %) piti tärkeänä, että ehdokas on samaa sukupuolta. Sen sijaan yrittäjille (30 %) ja miehille (32 %) ehdokkaan sukupuolella oli vähiten merkitystä.

 

Kansanedustajia ei mielellään nähdä ehdolla aluevaltuustoihin

Lähes kaksi kolmesta (64 %) suomalaisesta ei näe kansanedustajia mielellään aluevaltuutettuina. Vahvimmin tällä kannalla ovat yli 60-vuotiaat (77 %) ja kokoomuksen (77 %) kannattajat. Kaksi viidestä (42 %) suomalaisesta ei myöskään näe mielellään aluevaltuustoissa kaupungin ja kunnan valtuutettuja.

Aluevaltuutetun ei välttämättä myöskään edellytetä olevan henkilökohtaisesti tuttu tai edes tunnettu henkilö maakunnassa. Piittaamaton oman tiensä kulkija ja kaiken vastustaminen ei myöskään ole kovinkaan kaivattu ominaisuus. Näitä asioita painotetaan nyt vähemmän kuin edellisessä mittauksessa vuonna 2018.

Puolueista SDP:n kannattajien profiili on lähellä kansan keskiarvoa. Kokoomuksen ja vasemmistoliiton kannattajien listalla kärkipäähän kipuaa ”oikea puoluetausta”. Kokoomuksen ja vihreiden kannattajat korostavat muita enemmän ehdokkaan korkeaa koulutustasoa. Kokoomuksen tukijat suosivat myös päättäjää, jolla on sama kanta sote-uudistukseen kuin äänestäjällä.  Perussuomalaisten tukijoiden mielestä aluevaltuustoehdokkaan tulisi olla ”oman tiensä kulkija, tehdä ratkaisut päättäjistä piittaamatta”. Keskustan ja vihreiden kannattajille kansanedustaja käy muiden puolueiden kannattajia paremmin ehdolle. Keskustan tukijat odottavat lisäksi ehdokkaan aluevaaleissa olevan myös suhteellisen tunnettu henkilö maakunnassa, jopa henkilökohtaisesti tuttu.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen taustatiedot. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 11.–15.9.2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1000. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087.

#aluevaalit #aluevaltuusto #ehdokkuus #gallup #hyvinvointialue #kansalaiset #kansalaiskysely #kansanedustaja #maakunnat #maakunta #valtuusto

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.